Ondanks poleposition van Antwerp Giants is Oostende lichtjes favoriet in Belgische basketbalfinale

Ondanks poleposition van Antwerp Giants is Oostende lichtjes favoriet in Belgische basketbalfinale

Foto: Rudy DECLERCK

Vanavond (20u30, Lotto Arena) start de veertigste editie van de finale van de play-offs van de EuroMillions League. Antwerp Giants wil na winst in de Belgische Cup en de derde plaats in de Champions League nu ook de titel naar de Metropool halen.

Het zou voor de Giants de eerste titel, en dus dubbel, sinds het magische jaar 2000 zijn. Oostende wil zich echter niet zomaar van de troon laten stoten. De kampioen van de voorbije zeven jaar, een record in België, gaat voor een achtste opeenvolgende en maar liefst 20ste titel. Coach Dario Gjergja en Dusan Djordjevic waren er de vorige zeven keer bij. Antwerp Giants deed het deze campagne tot op dit moment wel beter dan de kustploeg. De Giants wonnen de Belgische Cup van Oostende, bereikten de Final Four van de Champions League en veroverden brons en last but not least pakten ze de poleposition en genieten dus van het thuisvoordeel.

De selectie van coach Roel Moors is Belgisch al veertien wedstrijden op een rij ongeslagen. Oostende heeft echter ook het momentum (negen opeenvolgende zeges, red.) te pakken en versterkte zich na de verloren bekerfinale nog met Shevon Thompson en Braian Angola. Twee knappe transfers en de West-Vlamingen konden tevens Elias Lasisi opnieuw activeren. De Leuvenaar was na een duw aan referee Nick Van den Broeck geschorst tot het einde van het seizoen, maar kreeg in beroep strafvermindering en is al een enkele weken opnieuw aan het spelen. Pittig detail: slachtoffer en scheidsrechter Nick Van den Broeck, nochtans actief in de Euroleague, mag van het scheidsrechterdepartement, en omdat Oostende de finale speelt, niet fluiten! Oostende is dus au grand complet en ook volgens analist en tienvoudig Speler van het Jaar Rik Samaey lichtjes favoriet. “Het zal van details afhangen, maar ik denk dat de ervaring van Oostende de doorslag zal geven,” aldus Samaey. Collega analist Ronny Bayer heeft tevens twijfels of de Giants mentaal nog bij de les zijn of al hun buitenlandse transfer denken. “Wij zijn hongerig en bewezen dat in de kwart- en halve finale. Wij willen de titel naar Antwerpen halen,” zei MVP Paris Lee. Bij beide selecties zijn alle spelers fit al kampen Moses Kingsley (rug) van de Giants en TJ Williams (kuit) van Oostende wel met kleine letsels.

Programma finale play-offs (best of five): 7 juni 20.30 Antwerp Giants-Oostende; 9 juni 20.30 Oostende-Antwerp Giants; 11 juni 20.30 Antwerp Giants-Oostende; 13 juni 20.30 Oostende-Antwerp Giants (eventueel); 15 juni: 20.30 Antwerp Giants-Oostende (eventueel)

TV: rechtstreeks op Play Sports-Proximus TV; samenvatting VRT/Canvas

Tickets: kassa open vanaf 19 uur

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.