Geen halve finales bij de vrouwen in grootste stadion van Roland Garros: “Dit is een schande”

Geen halve finales bij de vrouwen in grootste stadion van Roland Garros: “Dit is een schande”

Johanna Konta Foto: Photo News

De regen stuurde de voorbije dagen het speelschema van Roland Garros danig in de war. En dus worden de uitgestelde halve finales bij de vrouwen vandaag in plaats van donderdag afgewerkt. Maar niet in het grootste stadion het Court Philippe-Chatrier. En dat stuit op veel onbegrip.

Vrijdag staan op Roland Garros alle spotlights gericht op de halve finale tussen grootheden Rafael Nadal en Roger Federer. De halve finales bij de vrouwen - uitgesteld door de regen - staan in de schaduw van dit duel in het grootste stadion van Parijs: het Court Philippe-Chatrier (15.000 zitjes). En dat mag je best letterlijk nemen. Want de duels tussen Ashleigh Barty en Amanda Anisimova en tussen Johanna Konta en Markéta Vondroušová voor een plek in de finale op het gravel van Parijs worden vrijdagvoormiddag vanaf 11u afgewerkt in de kleinere stadions van de Court Suzanne-Lenglen (10.000 zitjes) en de Court Simonne-Matthieu (5.000 zitjes). Terwijl ook de andere halve finale bij de mannen - tussen Novak Djokovic en Dominic Thiem - op het Court Philippe-Chatrier wordt afgewerkt. Een beslissing die in de vrouwentenniswereld op weinig begrip kan rekenen.

“Dit is een schande voor ons toernooi”, laat Amélie Mauresmo, één van de grootheden uit het Franse vrouwentennis, weten. “Iedereen is het erover eens dat de clash tussen Federer en Nadal de wedstrijd van dag is. Maar welke boodschap sturen wij de wereld in door de twee halve finales bij de vrouwen op het tweede en derde veld van Roland Garros al om 11u te programmeren?”, vraagt de voormalige nummer één van de wereld zich af. “Het is nochtans simpel: je opent zowel Chatrier als Lenglen om 13u met een halve finale van de vrouwen, gevolgd door een halve finale bij de mannen. En je betaalt desnoods de fans die niet meer willen komen hun ticket terug.”

Ook vrouwentennisbond WTA noemde de beslissing van Roland Garros “onrechtvaardig en ongepast”. “Ook de vrouwen hebben recht om hun matchen op het grootste podium te spelen. We zijn extreem ontgoocheld door deze keuze.”

Nog meer regen op komst: mannenfinale op maandag?

En de problemen met het weer zijn nog niet voorbij voor de organisatie van Roland Garros. Regen zou vrijdag en zaterdag opnieuw spelbreker kunnen zijn waardoor de vrouwenfinale opgeschoven zou moeten worden naar zondag en de mannenfinale naar maandag. “We hopen van niet, maar als we geen andere keuze hebben zal het wel moeten. Het is moeilijk om te voorspellen wat het weer zal geven”, zegt toernooidirecteur Guy Forget.

Volg hier alle wedstrijden op Roland Garros LIVE.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.