Meer transparantie in tarieven slotenmakers moet einde maken aan woekerprijzen

Er komt meer transparantie in de tarieven die slotenmakers aanrekenen bij dringende tussenkomsten. Ontslagnemend minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en de Vlaamse Slotenmakers Unie (VSU) hebben daarover een gedragscode opgesteld.

tg

Stel je slaat de deur dicht en de sleutel zit nog aan de binnenkant van het slot. Als je niemand kan bereiken of niemand heeft een reservesleutel, is een slotenmaker optrommelen vaak de enige oplossing.

En die beseffen dat maar al te goed. Gevolg, soms worden woekertarieven gehanteerd om mensen uit de nood te helpen. Facturen tot 200 euro zijn geen uitzonderingen. Een koppel uit Tongeren betaalde onlangs zelfs 1.350 euro. Voor tien minuutjes werk.

Daar wil men nu paal en perk aan stellen. Minister Peeters ging rond de tafel zitten met de VSU, de beroepsfederatie, om tot een gedragscode te komen, die transparantie moet brengen in de tarieven en diensten. Het grootste deel van de leden heeft de tekst donderdag ondertekend.

“De website van de slotenmaker moet voortaan de prijzen voor werkuren, verplaatsingen, de vaste aanvangskost en bijkomende prestaties duidelijk aangeven, net als de eventuele toeslagen voor interventies buiten de gewone werkuren. Het moet ook duidelijk en verstaanbaar zijn hoe de prijzen precies tot stand komen”, zegt Peeters.

Badge

De site moet ook duidelijk aangeven dat de consument geen herroepingsrecht heeft wanneer hij een beroep doet op een slotenmaker voor een dringende tussenkomst, tenzij er andere goederen worden verkocht of andere diensten worden geleverd dan diegene die strikt noodzakelijk zijn voor de dringende herstelling. De slotenmaker die de code ondertekent, krijgt een badge op naam die hij op eigen initiatief aan de klant moet tonen.

Volgens minister Peeters heeft de Economische Inspectie ook een groot onderzoek gevoerd in de sector, dat stilaan wordt afgerond. De resultaten zullen later bekend worden gemaakt.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie