Wit paard nekt Gentse drankenhandel die sterkedrank verkocht aan minderjarigen

Wit paard nekt Gentse drankenhandel die sterkedrank verkocht aan minderjarigen

Foto: Google Maps

Gent -

Drankenhandel Bernard riskeert 8.000 euro boete, waarvan een deel met uitstel, voor de verkoop van sterkedrank een minderjarigen. De winkel werd geïdentificeerd door het witte paard dat er in de gang staat.

Het witte paard van drankenhandel Bernard in de Koning Elisabethlaan is in Gent bijna zo bekend als het standbeeld van Jacob van Artevelde. Dat dreigt uitbater Guido V. (72) zuur op te breken. Hij verscheen vrijdag voor de rechter voor de verkoop van sterkedrank aan minderjarigen. Bij hun ondervraging door de politie gaven de jongeren een verkeerd adres, maar verwezen ze wel naar “een wit paard dat er aan de deur staat”.

Een groepje leerlingen, niet ouder dan 16 jaar, van het Don Bosco-instituut wilde in 2017 wat “indrinken” voor ze naar het schoolfeest gingen. “De oudst uitziende minderjarige kocht bij Bernard drie flessen wodka en een fles martini. Hij had hun leeftijd moeten controleren en die drank niet mogen verkopen”, zegt het parket. Twee jonge meisjes werden zo dronken dat ze onderkoeld werden afgevoerd naar het UZ Gent. Met de slachtoffers kwam uiteindelijk alles goed, maar de zaakvoerder riskeert 8.000 euro boete, waarvan een deel eventueel met uitstel.

22 graden

De advocaten van de uitbater laakten de kwaliteit van het dossier: “De leerlingen gaven een verkeerd adres. Waarom is er geen confrontatie geweest met mijn cliënt? Waarom is er geen foto getoond van mijn cliënt? Martini is bovendien geen sterkedrank want geen 22 graden. Ook de flessen zijn niet teruggevonden, net als het kassaticket. Het parket baseert zich enkel op mondelingen verklaringen. Daarvoor kan je toch geen 72-jarige met een blanco strafblad veroordelen?”

Op 28 juni velt de rechter een vonnis. Guido V. zelf ontkende de feiten niet. Hij benadrukte vrijdag dat hij er wel op let wanneer jongeren iets kopen in zijn zaak, maar dat zijn winkel erg te lijden heeft onder groepjes minderjarigen die drank stelen. “Daar gaat het nu niet over”, zei de rechtbank. “Jongeren moeten beschermd worden tegen sterkedrank, zeker in de stationsbuurt waar veel schoolgaande jeugd rondloopt.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio