Tienersensatie Anisimova kraakt op Roland Garros: Australische Barty wint beklijvende halve finale in Parijs

Tienersensatie Anisimova kraakt op Roland Garros: Australische Barty wint beklijvende halve finale in Parijs

Foto: REUTERS

Geen finale op Roland Garros voor Amanda Anisimova (WTA 51). De amper 17-jarige Amerikaanse begon bloednerveus aan haar halve finale tegen Ashleigh Barty (23), het achtste reekshoofd, leek de scheve situatie recht te zetten maar moest zich na drie sets gewonnen geven: 7-6, 3-6 en 3-6.

LEES OOK.Blond, Russische roots en supergetalenteerd: dit is het verhaal achter Amanda Anisimova, de 17-jarige sensatie van Roland Garros (+)

LEES OOK.19-jarige Vondrousova plaatst zich als eerste voor vrouwenfinale op Roland Garros

Anisimova won donderdag in twee sets van titelverdedigster Simona Halep, maar leek een beetje te hard gevierd te hebben bij de start van haar wedstrijd tegen Barty. De Australische schoot als een gek uit de startblokken en stond in een mum van tijd 5-0 voor. Op een bepaald moment had Anisimova amper twee puntjes gewonnen, tegenover zeventien voor haar concurrente.

Maar met haar tweede winner van de dag kwam Anisimova erboven op. De Amerikaanse won eindelijk haar eerste spelletje en was vertrokken. Barty ging fouten maken en plots twijfelen aan zichzelf. De tienersensatie pakte uit met een variatie aan dropshots, harde forehands en perfecte backhands, en stond ineens 6-5 voor.

Barty herpakte zich tijdelijk in het twaalfde spelletje en dwong een tiebreak af. Daarin kwam de nummer acht van de wereld 2-0 en 4-2 voor, maar Anisimova weerstond de druk en pakte de eerste set na een onwaarschijnlijke comeback: 7-4 in de tiebreak.

Barty vecht terug

Anisimova kwam helemaal onder stoom in het begin van de tweede set. De Amerikaanse liep in sneltempo 3-0 uit door twaalf punten op rij te winnen. Barty wist dat ze iets moest doen en knokte zich terug. Ze begon weer hard uit te halen en vooral de langere punten te winnen. De Australische won zes spelletjes op rij en pakte de set met 6-3.

De derde set begon met een game die minutenlang duurde. Het ging op en neer, maar Barty sloot uiteindelijk af met een lekkere winner en won. Anisimova rechtte echter haar rug en kwam 1-2 voor.

Barty pakte dan drie breakpunten, Anisimova kwam terug, maar ging bij het vierde breakpunt toch door de knieën. De Australische won daarna ook haar eigen opslag en kwam 3-2 voor. Barty nam de wedstrijd in handen en ging vervolgens door de opslag van de 17-jarige Amerikaanse.

Anisimova leek volledig te kraken en kreeg drie matchballen tegen bij 5-2. Ze knokte zich echter terug en won dan toch haar opslagspelletje. Barty reageerde echter met een paar sterke punten en kreeg opnieuw drie matchpunten. Anisimova werkte er twee weg, maar bij het zesde was het raak: 6-3. In de finale wacht opnieuw een tiener, Marketa Vondrousova, die in twee sets won van Johanna Konta.

Het is de eerste keer dat de 23-jarige Barty een grandslamfinale bereikt. Eerder dit seizoen haalde ze in eigen land de kwartfinales van de Australian Open. Dat was haar beste uitslag tot dusver op een grandslam. In Parijs was Barty bij haar vijf vorige deelnames nooit voorbij de tweede ronde geraakt. Barty won in 2019 al het prestigieuze WTA-toernooi in Miami. Eerder schreef ze de toernooien in Kuala Lumpur (maart 2017), Nottingham (juni 2018) en Zhuhai (november 2018) op haar naam.

Anisimova, pas 17, nam nog maar voor de tweede keer deel aan Roland Garros. In 2017 verloor ze bij haar debuut in Parijs in de openingsronde van de Japanse Kurumi Nara. Eerder dit seizoen deed de jonge Amerikaanse al van zich spreken door op de Australian Open de achtste finales te halen. In april won ze haar eerste WTA-toernooi in Bogota (net als in Parijs op gravel).

Vondrousova: “Dit is fantastisch”

De 19-jarige Vondrousova verloor het hele toernooi geen enkele set: “Dit is fantastisch. Ik had het nooit durven dromen. Dit is de mooiste week van mijn leven tot dusver. Ik ben gewoon heel blij met hoe alles verloopt”, reageerde de Tsjechische.

Barty: “Voorbije twee weken waren ongelofelijk”

Achtste reekshoofd Barty, 23, stijgt maandag al zeker naar de derde plaats op de wereldranking en wordt zelfs tweede als ze het toernooi wint. Barty, die in 2016 na twee jaar afwezigheid haar comeback maakte op het circuit, was in januari al goed voor een kwartfinale op de Australian Open. Daarna volgde knappe toernooiwinst in Miami.

“Het is de voorbije drie jaar een fantastisch avontuur geweest. De voorbije twee weken waren ongelofelijk”, zei de Australische. “Nu moeten we allebei gewoon van die finale genieten. Dat is de enige manier om het aan te pakken. Proberen plezier te hebben en bevrijd spelen. Dat doe ik ook wanneer ik mijn beste tennis speel.”

“Op gravel speelden we nog niet tegen elkaar”

Barty won de twee vorige duels tegen Vondrousova, in 2018 in Cincinnati (op hardcourt) en in 2017 in Birmingham (op gras). “Op gravel speelden we nog niet tegen elkaar. Het wordt dus een nieuwe ervaring. Ik verwacht een heel interessante match. Het is een finale. Ik ga proberen gefocust en relaxed te zijn.”

Tienersensatie Anisimova kraakt op Roland Garros: Australische Barty wint beklijvende halve finale in Parijs
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.