“Europese Unie verliest bij Brexit 20 procent van militaire capaciteit”

“Europese Unie verliest bij Brexit 20 procent van militaire capaciteit”

Foto: AFP

De Europese Unie zal bij de Brexit ongeveer 20 procent van haar militaire capaciteiten verliezen. De brexit zal ook een negatieve impact hebben op het budget van het Europees Defensieagentschap EDA. Dat zei de Belgische kapitein-ter-zee Hans Huygens van de Europese Militaire Staf vrijdag op een seminarie in Brussel.

De cijfers houden geen rekening met de kernwapens die het Verenigd Koninkrijk bezit, zo verduidelijkte Huygens tijdens zijn lezing, georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie met als thema “EU-initiatieven op het vlak van defensie”.

In een rapport dat in november vorig jaar werd uitgebracht door GRIP (Groupe de recherche et d’information sur la paix et la sécurité) werd het Britse aandeel in de militaire capaciteiten van de EU nog geschat op 25 tot 30 procent.

Volgens commandant Huygens heeft het Verenigd Koninkrijk zich nooit echt helemaal ingezet voor het Europees gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB). “De Britten hebben niet al hun middelen te beschikking gesteld”, aldus Huygens, onder meer verwijzend naar de Atalanta-operatie tegen piraterij voor de kust van Somalië. Aan die operatie heeft maar één schip van de Royal Navy deelgenomen, aldus Huygens.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees