Vazal van Thierry Baudet choqueert:“Joden als makke lammetjes naar gaskamers”

Vazal van Thierry Baudet choqueert:“Joden als makke lammetjes naar gaskamers”

Nederlands aanstaand Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Toine Beukering heeft in een interview met De Telegraaf gezegd dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog “heel weinig verzet” was in Joodse kringen. “Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden - zo’n dapper strijdbaar volk - als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd.”

Hij kon er naar eigen zeggen geen antwoord op vinden, maar vond wel: “Dat nooit meer. Daarom heb ik 40 jaar een uniform gedragen”, zegt hij in een het interview. “Ik beledig daar niemand mee en dat wil ik ook absoluut niet.”

Beukering, die voorzitter van de senaat wil worden, gaat ervan uit dat hij dat voorzitterschap snel in de vingers zal hebben. Hij verwijst naar zijn ervaring bij Defensie, waar hij afzwaaide als brigadegeneraal. “Ik ben voor mijn werk twaalf keer verhuisd. En dan moet je heel snel up to speed komen, want na twee of drie jaar ga je alweer weg. Dus de inwerktijd moet kort zijn”, zegt hij in de krant.

“Historisch onjuist”

De uitspraken van de oud-militair worden op stuiten op heel wat onbegrip. Hij stelt dat hij niemand beledigt, maar volgens Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad zijn de uitspraken “historisch onjuist”.

“Dat dit heeft kunnen gebeuren had niets te maken met Joden die als makke lammetjes naar de gaskamer gingen, maar met desinformatie, medewerking van de overheid en de Duitse vernietigingsmachine. De waarheid is dat er niet aan viel te ontkomen”, zegt Voet. “Het ligt veel genuanceerder.”

Maria van Beurden Cahn, van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, hekelt het gebrek aan historisch inzicht van de aanstaande FVS-senator. “Bewijs van falende Holocaust educatie. Kennisgebrek is groot”, schrijft ze .

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees