Heuglijk nieuws uit de cross: Jolien Verschueren maakt comeback na hersentumor

Heuglijk nieuws uit de cross: Jolien Verschueren maakt comeback na hersentumor

Foto: Peter Malaise

Fantastisch nieuws bij Pauwels Sauzen-Bingoal op zondagochtend: Jolien Verschueren zal een comeback maken in het veldrijden. De renster uit het Oost-Vlaamse Kruisem moest in april 2018 stoppen nadat werd vastgesteld dat ze een kwaadaardige hersentumor had. Na een lange herstelperiode - inclusief twee hersenoperaties - wil de tweevoudige winnares van de Koppenbergcross deze herfst een comeback maken, zo valt te lezen op de site van haar ploeg.

Bij een jaarlijkse controle in april vorig jaar werd vastgesteld dat een klein gezwel plots enorm was gegroeid. Verschueren moest een operatie ondergaan, waarna bleek dat de verwijderde hersentumor ook nog eens kwaadaardig was. De 29-jarige renster moest twee hersenoperaties, zeven weken bestraling en een dagelijkse chemokuur ondergaan. ““Er hangt bij ons thuis een kalender aan de muur. Daarop wordt duchtig doorstreept wat voorbij is. Ik heb nog een paar sessies voor de boeg, maar ik kijk nu beetje bij beetje uit naar het einde”, aldus Verschueren op de website van haar ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal.

Weer een beetje kracht

Intussen is Verschueren aan de beterhand, in die mate dat ze zelfs aan een comeback denkt in het komende veldritseizoen. ““De chemo heeft steeds minder impact op mijn fietsprestaties. Ik voel zelfs al een beetje kracht in de benen als ik een hellinkje oprijd. Ik heb het besproken met de oncoloog. ‘Als je opnieuw competitief wil crossen, dan mag het’, vertelde hij me. ‘Maar besef van welk niveau je komt en wat je hebt meegemaakt. Niemand kan inschatten welk niveau je ooit nog kan halen.’ Maar ik wil het wel.”

Heuglijk nieuws uit de cross: Jolien Verschueren maakt comeback na hersentumor
Foto: Peter Malaise / pma

Als het goed is, zien we Verschueren over enkele maanden dus weer in het veld verschijnen. Zo snel weer racen na zo’n zware ingreep, dat mag gerust een klein wonder genoemd worden. “Ik moet mijn team ook bedanken om me die kans te geven”, zegt Verschueren. “Zowel Pauwels Sauzen-Vastgoedservice als nu Pauwels Sauzen-Bingoal hebben me nooit laten vallen. Huidig teammanager Jurgen Mettepenningen geeft me een jaar de tijd om opnieuw rustig te verkennen wat kan en niet kan. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar. Mijn geloof heeft me sowieso ook geholpen, net als de steun van mijn ouders, de rest van mijn familie en de vele supporters.”

Mountainbiken eind augustus

Verschueren hoopt om eind augustus al te kunnen starten in de Mountainbike van Vlaanderen, een driedaagse mountainbikewedstrijd. Vervolgens wil ze ook in enkele B-crossen starten, om vervolgens later in het seizoen een A-cross te proberen. Verschueren, die voor haar zware beproeving onder meer tweemaal de Koppenbergcross won, tempert uiteraard meteen de verwachtingen. ““Verwacht alsjeblieft niets! Natuurlijk wil ik het beste van mezelf geven, maar ik start met één intentie: niet gedubbeld worden. Genieten wordt het doel. Er opnieuw bij zijn, is wellicht al de grootste prestatie uit mijn carrière.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.