Valse vuilniszakken in omloop in Gent: ook kopers riskeren straffen

Valse vuilniszakken in omloop in Gent: ook kopers riskeren straffen

De vuilniszakken van Ivago worden opnieuw nagemaakt en het wordt steeds moeilijker de echte van de valse te onderscheiden. Foto: DVH

Gent -

Het Gentse parket is een onderzoek gestart naar productie van en handel in valse vuilniszakken. De Stad Gent en afvalintercommunale ­Ivago lopen mogelijk duizenden euro’s mis door deze vorm van fraude.

Moeilijk is het niet om vuilniszakken na te maken. Dat bevestigde Walter Willekens van het bedrijf Power Pack uit Beerse, gespecialiseerd in het maken van vuilniszakken, een tijd geleden al aan De Gentenaar. “De criminelen sturen een kopie van de tekst op de zak naar een fabriek en die maakt de zakken na. Soms zien we wel dat op de valse zakken andere lettertypes staan.”

Goedkoper

Er zijn (opnieuw) aanwijzingen dat vandaag in Gent valse vuilniszakken worden verkocht. Dat bevestigt ook het Oost-Vlaamse parket, afdeling Gent. “Het klopt dat een onderzoek loopt naar de aanmaak, handel en verkoop van valse vuilniszakken. Meer kunnen we daar in het belang van het onderzoek voorlopig niet over zeggen”, zegt het parket.

Niet alleen de namakers en de verkopers worden geviseerd. Ook wie bewust valse vuilniszakken koopt, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit. Valse vuilniszakken zijn doorgaans een stuk goedkoper dan de echte. Wie goedkopere zakken koopt, kan dus op zijn minst vermoeden dat daar een geurtje aan zit.

Een officiële gele Ivagozak met rode opdruk voor restafval kost 4,40 euro per rol van tien zakken (15 liter), 8,80 euro (30 liter) of 17,50 euro (60 liter). Een blauwe pmd-zak kost 6 euro voor een rol van 25 zakken (60 liter).

Het nadeel van valse vuilniszakken is duidelijk, zegt Koen Van Caimere, woordvoerder van afvalintercommunale Ivago. “Op die zakken wordt geen retributie betaald”. Daardoor loopt de Stad enorm veel geld mis, geld dat wordt gebruikt om de werking van Ivago te bekostigen.

“De keren dat ik valse vuilniszakken heb gezien, waren die moeilijk te onderscheiden van de originele. Veel meldingen heb ik nog niet gekregen, maar wie valse zakken heeft, kan die altijd bij ons binnenbrengen”, zegt Van Caimere nog.

Het is niet voor het eerst dat de problematiek van valse vuilniszakken zich voordoet in Gent. In 2015 rolde de onderzoeksrechter in Mechelen nog een bende op die in Polen dergelijke vuilniszakken had laten maken. Die zakken werden verkocht in onder meer Gentse nachtwinkels. En in 2012 werden in Gent drie Turken opgepakt die in hun thuisland valse zakken hadden laten maken. Die zaak kwam aan het licht toen enkele Gentse vuilnisophalers de valse recipiënten tijdens hun ronde hadden opgemerkt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio