Gents donorcentrum besmeurd met nepbloed om ‘transfoob’ beleid Rode Kruis

Gents donorcentrum besmeurd met nepbloed om ‘transfoob’ beleid Rode Kruis

Foto: rr

Gent -

Activisten van de transgemeenschap hebben afgelopen nacht de gevel van een Gents donorcentrum in de Sint-Pietersnieuwstraat beklad met rode verf. “Hier ons bloed dat je niet wil” staat op het pand te lezen tussen de rode verfspatten. De actie is een protest tegen het Rode Kruis, dat weigert om bloedgiften van transseksuelen te aanvaarden.

Het donorcentrum, dat middenin de Gentse studentenbuurt ligt, werd wellicht gisterenavond beklad. “Om middernacht hebben wij melding gekregen”, zegt Matto Langeraert, woordvoerder van de Gentse politie. “We hebben meteen een onderzoek gestart. In de Sint-Pietersnieuwstraat hangen jammer genoeg geen politiecamera’s. We hopen via camera’s van particulieren alsnog aan beelden te geraken.”

Met de actie willen activisten zich afzetten tegen “het discriminerende en transfobische beleid van het Rode Kruis”. “De recente beslissing om transpersonen te weigeren is enkel en alleen gebaseerd op vooroordelen en veronderstellingen, die duidelijk een transfobe oorsprong hebben”, staat te lezen in een bericht.

Gents donorcentrum besmeurd met nepbloed om ‘transfoob’ beleid Rode Kruis
Foto: rr

Stigmatiserend

Het Rode Kruis gaf vorige week aan dat bloedgiften van transpersonen geweigerd worden omdat onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond dat die giften helemaal veilig zijn. Bovendien tonen internationale - weliswaar niet-Europese - studies aan dat bij die groep meer HIV aanwezig is.

Die argumenten volstaan niet voor de activisten, die vinden dat het Rode Kruis “de hele transgemeenschap bestempelt als een ‘risico’ groep en hen zo stigmatiseert, in plaats van zich te baseren op individueel gedrag.”

Gents donorcentrum besmeurd met nepbloed om ‘transfoob’ beleid Rode Kruis
Foto: rr

Het Rode Kruis betreurt de actie en dient klacht in tegen onbekenden. “We keuren dit vandalisme echt wel af”, zegt woordvoerder Marjolein Van Daele. “Dit is ongezien. Op ons centrum in Brussel wordt af en toe ook graffiti gespoten maar absoluut niet als protest.”

In Gent gaan intussen al heel wat indianenverhalen de ronde: dat het gebouw met echt bloed zou zijn besmeurd bijvoorbeeld. “Maar dat klopt niet”, aldus Van Daele. “Het is gewoon verf.”

Gents donorcentrum besmeurd met nepbloed om ‘transfoob’ beleid Rode Kruis

Het Rode Kruis aanvaardt geen bloed van transseksuelen omwille van twee redenen. “Enerzijds moeten we de veiligheid van patiënten kunnen garanderen”, aldus Van Daele. “Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een bepaalde groep van transpersonen meer risico loopt op besmetting met HIV. Of dat ook geldt in België is amper onderzocht, maar we kunnen op dit moment het risico niet lopen.”

“Anderzijds is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de fysieke gevolgen van bloeddonatie bij transgenders zelf. We kunnen niet garanderen dat ze na de ingreep geen hinder ondervinden.”

In het centrum zelf heerst verontwaardiging. “Ongelofelijk dat ze zo ver durven gaan”, zegt een plasmadonor die anoniem wil blijven. “Dit schrikt af om nog bloed te geven.”

(belga, tsa)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees