Nederlandse shorttracker ging door hel na zwaar brandongeval, maar kan nu weer lachen: “Van voorhoofd tot tenen in brand”

Nederlandse shorttracker ging door hel na zwaar brandongeval, maar kan nu weer lachen: “Van voorhoofd tot tenen in brand”

Sjinkie Knegt is weer shorttracker. Zes maanden na zijn zwaar brandongeval stond de 29-jarige Nederlander maandag weer op het ijs. Knegt is een legende in zijn sport. Hij pakte in zijn carrière al 12 Europese titels, vier wereldtitels en twee olympische medailles.

Knegt raakte gewond op 10 januari 2019, één dag voor de start van het EK Shorttrack in Dordrecht. Dat toernooi moest hij sowieso al missen, vanwege een spierblessure aan zijn linkerbeen. De shorttracker uit Bantega zou wel als toeschouwer bij het EK aanwezig zijn, maar belandde per ambulance in het ziekenhuis in Groningen.

Nederlandse shorttracker ging door hel na zwaar brandongeval, maar kan nu weer lachen: “Van voorhoofd tot tenen in brand”
Foto: NOS

De shorttracker liep namelijk ernstige brandwonden op bij het aansteken van een houtkachel. Na een week mocht hij de intensive care verlaten. “Ik stond vanaf mijn voorhoofd tot aan mijn tenen in brand”, zei Knegt eind februari aan de NOS. “En mijn handen ook, omdat ik het vuur uitsloeg. En mijn baard was weggebrand, maar dat was ook mijn redding. Daaronder had ik geen brandwonden.”

Knegt had ook geluk dat zijn vriendin thuis was. Zij stak hem meteen onder de douche. Drie weken na zijn ongeval werden huidtransplantaties verricht op zijn beide benen. Knegt wilde zo snel mogelijk terug schaatsen. “In principe moet het kunnen. Het heeft alleen tijd nodig. Ik hoop aankomend seizoen weer te kunnen schaatsen. Hoe goed ik dan ben, is afwachten. Ik denk dat het realistisch is. Iedereen zegt dat het kan, dus waarom niet?”

“Als vanouds”

Het moment waarop de Nederlander zijn rentree maakte, was dus 10 juni 2019. Exact vijf maanden dus na zijn ongeval. “Het voelde als vanouds”, deelde Knegt mee aan schaatsen.nl na enkele rondjes op De Vechtsebanen in Utrecht. “Ik heb hier zeker weten naar verlangd. Ik zeg altijd: schaatsen verleer je niet. Ik was tevreden over hoe het vandaag ging.”

“Ik weet niet of ik elke dag ga schaatsen, maar ik ga zéker schaatsen. Als het niet gaat, gaat het niet”, was Knegt duidelijk over het trainingskamp van de Trainingsselectie Shorttrack (NTS). “Dit was ook de insteek: we wilden hem het liefst zo snel mogelijk terug op het ijs. Ja, en als het dan gebeurt, zijn we heel erg content”, vulde bondscoach Jeroen Otter aan.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.