Spoorloketten Gent-Sint-Pieters gaan vroeger dicht. Vakbond: “Al meer dan een jaar schrijnend personeelstekort”

Spoorloketten Gent-Sint-Pieters gaan vroeger dicht. Vakbond: “Al meer dan een jaar schrijnend personeelstekort”

Foto: lisa van damme

Gent -

In het station Gent-Sint-Pieters sluiten de loketten vanaf augustus een half uur vroeger. In het weekend gaan ze een kwartier later open. “Door de toenemende digitalisering”, klinkt het bij de NMBS. “Er is al meer dan een jaar een schrijnend personeelstekort”, zegt de spoorvakbond ACOD.

Aanschuiven aan het loket om een treinticket te kopen: steeds minder reizigers doen het. “In 2018 was de digitale verkoop, inclusief via de automaten, goed voor twee derde van de totale verkoop”, zegt woordvoerder Bart Crols. “Het aantal transacties per uur aan de loketten daarentegen is onder de minimumdrempel gezakt. Tijdens bepaalde periodes vonden er 60 tot 95 procent van de tijd geen transacties plaats.”

Reden genoeg voor de NMBS om de openingsuren van de loketten in vijf stations vanaf augustus in te korten. In Gent-Sint-Pieters, met zo’n 60.000 reizigers per dag één van de drukste stations van Vlaanderen, gaan de luikjes al om 21 uur 30 dicht, in plaats van om 22 uur. In het weekend openen ze een kwartier later, vanaf 6 uur.

De spoorvakbond ACOD valt uit de lucht. “Wij wisten van niets”, zegt secretaris Tony Fonteyne. “Het is effectief een trend dat men de loketten steeds minder openhoudt. Deels door de digitalisering maar ook door besparingen bij de NMBS. Er is een schrijnend personeelstekort aan de loketten. Werknemers trekken al meer dan een jaar aan de alarmbel.”

De NMBS zet in juli stewards in om klanten weg wijs te maken met de verkoopautomaten. “Dan kunnen ze toch evengoed mensen inschakelen aan het loket”, aldus Fonteyne.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio