Meubels, houten planken, vuilniszakken en matrassen: hier blijven sluikstorters toeslaan en een oplossing is niet in zicht

Langs de baan staan tal van vrachtwagens geparkeerd, al dan niet met nummerplaat. Foto: rdb

Machelen -

Wie dagelijks langs de Rittwegerlaan rijdt, heeft het ongetwijfeld al meermaals opgemerkt: de baan blijft een populair toevluchtsoord voor sluikstorters, alle maatregelen zoals camerabewaking ten spijt. Een structurele oplossing is er voorlopig niet.

Zetels, meubels, houten planken, vuilniszakken en matrassen liggen verspreid in de zijberm van de Rittwegerlaan. Het is er bijna dagelijkse kost. Langs de zijkant staan ook vrachtwagens geparkeerd met veelal buitenlandse nummerplaten, maar eveneens vrachtwagens en bestelwagens die er zelfs zonder nummerplaat en gedeukt achtergelaten lijken. Sluikstorters hebben daardoor quasi vrij spel om onopgemerkt hun vuilnis uit te laden.

Het probleem aan de Rittwegerlaan is een oud zeer dat jaren geleden al werd aangekaart. Toen werden er maatregelen beloofd zoals camera’s. “En die zijn er ook gekomen”, zegt Jan Buysse van intercommunale Incovo. “Maar het is een lange baan en onze camera’s kunnen niet overal staan. We doen wat we kunnen, maar sluikstorten op die plek is gemakkelijk. Toch blijven we zoeken naar oplossingen voor die moeilijke problematiek. Zulke zaken ergeren de mensen uiteraard mateloos.”

Weinig tegen te beginnen

Buysse maakt zich sterk dat het sluikstorten er wel verminderd is. “Er worden veel minder grote stukken als salons en zetels gedumpt. Er waren bijvoorbeeld momenten dat we vanaf maandag opruimden aan het begin van de straat en tegen het einde van de week al moesten terugkeren naar diezelfde plek. Dat is nu iets geminderd. We blijven uiteraard opruimen, maar we kunnen niet zeggen dat we het onder controle hebben.”

Het gebrek aan sociale controle in de bedrijvenzone zorgt ervoor dat er weinig tegen te beginnen valt. Toch patrouilleert ook de politiezone Vilvoorde-Machelen er geregeld.

Heropvoeden

“Als gemeentebestuur zijn we ons bewust van de problemen aan de Rittwegerlaan”, zegt schepen van Milieu, Magda Geeroms (N-VA). “We weten dat er iets moet gebeuren, maar we weten eerlijk gezegd nog niet goed wat precies. We moeten de mensen blijkbaar heropvoeden.”

Jaren geleden werd gewezen op het feit dat de zone deel uitmaakt van een reconstructiegebied. Een heraanleg was niet aan de orde voor de komst van Uplace. Maar nu dat project afgeschreven lijkt, blijft het dweilen met de kraan open.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees