Bondscoach Roberto Martinez legt uit waarom hij Mertens aan de kant liet voor Tielemans en looft wisselwerking tussen De Bruyne en Hazard

Bondscoach Roberto Martinez legt uit waarom hij Mertens aan de kant liet voor Tielemans en looft wisselwerking tussen De Bruyne en Hazard

Foto: BELGA

De Rode Duivels speelden vanavond hun vierde kwalificatiematch voor EURO 2020 tegen Schotland. Achteraf gaf bondscoach Roberto Martinez tekst en uitleg bij zijn verrassende keuze om Dries Mertens op de bank te houden voor Youri Tielemans, en strooide hij met lof naar zijn drie voorin maar ook naar het verdedigerstrio.

“We wilden in dit tweeluik 6 op 6 halen. We hebben onze job gedaan en zijn professioneel geweest, en nu is het tijd voor een pauze”, verklaarde bondscoach Roberto Martinez na afloop.

De Schotten hadden een dubbele afweergordel opgetrokken in het Koning Boudewijnstadion, pas op slag van rust brak Romelu Lukaku de ban. “We werden vandaag geconfronteerd met een heel defensief systeem, de Schotten probeerden dat te combineren met hun snelheid voorin”, zei Martinez. “Dat had ik verwacht en dus hadden we spelers nodig die hiermee overweg konden. Daarom speelde ik De Bruyne wat hoger uit op het veld en koos ik voor Tielemans in het middenveld. Zo dacht ik dat we Schotland in de problemen konden brengen. En Eden en Thorgan Hazard houden het spel breed, waardoor de Schotten met verschillende problemen werden geconfronteerd.”

“De wisselwerking tussen Kevin De Bruyne en Eden Hazard was heel goed. En Romelu Lukaku, die de voorbije zeven weken niet speelde, scoorde twee keer. Ons verdedigerstrio had waarschijnlijk de zwaarste job, niemand heeft gezien wat de Schotten probeerden op de tegenaanval. Ook lof voor Thorgan Hazard: hij heeft van alle Rode Duivels de meeste vooruitgang gemaakt sinds ik hier ben.”

“Ook onze concentratie was heel goed”, vervolgde Martinez. “We hadden veel kansen om te scoren, vóór het eerste doelpunt van Romelu. Zonder die goal zou de wedstrijd er anders uit gezien hebben. Ik was ook heel tevreden over de houding van de spelers. In de 85e minuut hadden we nog zeven spelers die het veld overstaken om in de eigen zestienmeter te komen verdedigen.”

“Soms wat triest als je ziet dat Lukaku niet geniet”

Martinez zag ook dat Romelu Lukaku, die twee keer raak trof, met een buiging en kushandjes weer toenadering zocht tot het Belgische publiek, na eerdere kritiek. “Voor de match toonden de fans met die spandoek heel wat appreciatie voor Romelu. Hij is één van de meest regelmatige Rode Duivels van de voorbije drie seizoenen. Soms ben ik wat triest als je ziet dat hij niet geniet van het spel. Hij is op zijn leeftijd één van de dodelijkste spitsen”, besloot Martinez, die binnenkort opnieuw vader wordt maar toch nog naar het EK voor beloften afzakt. In Italië zal hij de duels van de jonge Duivels tegen Polen en Spanje bijwonen. “En daarna volgt er dus nog een nieuwe baby. Maar dat is een detail voor de buitenwereld. Leuke vakantie aan iedereen.”

Bondscoach Roberto Martinez legt uit waarom hij Mertens aan de kant liet voor Tielemans en looft wisselwerking tussen De Bruyne en Hazard
Foto: BELGA

Schotse bondscoach Steve Clarke: “Moeilijk kansen creëren tegen zo’n goed team”

De Schotse bondscoach Steve Clarke moest de superioriteit van Kevin De Bruyne en co. erkennen. “Het is moeilijk kansen te creëren tegen een heel goed team”, zo zei hij.

De Schotten leken in het Koning Boudewijnstadion voornamelijk de schade te willen beperken. Ze hielden bijna een hele helft stand, tot Lukaku in de 46e minuut de 1-0 tegen de netten kopte. “Die eerste goal was een zware klap voor ons. En bij de tweede Belgische treffer was het offside”, stelde Clarke, pas drie weken geleden aangesteld als opvolger van de ontslagen Alex McLeish (ex-Genk). “Het was een moeilijke match voor ons. We verdedigden goed, ook qua tactische discipline zat het goed. Maar we zijn profs en we verliezen niet graag. Ik zei tegen mijn spelers dat ze niet moesten panikeren mocht het 2-0 worden. En in de tweede helft waren we dichtbij de 2-1, met twee grote kansen.”

“Tien dagen heb ik de spelers nu bij me gehad. Als groep zijn we al gegroeid. Maar we moeten nog werken aan verschillende zaken”, besloot Clarke.

Bondscoach Roberto Martinez legt uit waarom hij Mertens aan de kant liet voor Tielemans en looft wisselwerking tussen De Bruyne en Hazard
Foto: Action Images via Reuters
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Europees Kampioenschap Kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 4 -

GS W V G DS P
1 België 4 4 0 0 11/1 12
2 Rusland 4 3 1 0 15/3 9
3 Kazachstan 4 2 2 0 7/7 6
4 Schotland 4 2 2 0 4/7 6
5 Cyprus 4 1 3 0 6/5 3
6 San Marino 4 0 4 0 0/20 0