Chauffeur legt zich niet zomaar neer bij zijn straf. “Maar mijn schoonzus zal wel heel haar leven de gevolgen moeten dragen”

Chauffeur legt zich niet zomaar neer bij zijn straf. “Maar mijn schoonzus zal wel heel haar leven de gevolgen moeten dragen”

Het zware ongeval dateert al van 5 september 2017, maar de rechtszaak is nog steeds niet ten einde. Foto: ssj

Galmaarden -

De zestiger die veroordeeld werd tot onder meer een rijverbod van een jaar vanwege een zwaar ongeval met ladingverlies in Galmaarden, gaat in beroep. Onder meer de schoonzus van het slachtoffer betreurt dat hij zijn straf niet aanvaardt.

Midden vorige maand werd een 64-jarige man uit Geraardsbergen veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden voor de helft met uitstel en een rijverbod van één jaar vanwege een zwaar ongeval met ladingverlies op 5 september 2017 op de grens van Tollembeek en Galmaarden.

Uit de laadbak van diens vrachtwagen viel een rek van 155 kilogram op de voorruit van een tegenligger. De vrouwelijke bestuurster raakte levensgevaarlijk gewond, maar kwam uiteindelijk toch uit haar coma. Onderzoek van de gerechtsdeskundige wees uit dat de vrachtwagen niet voorzien was om zo’n zwaar rek te vervoeren, dat de spanriem versleten was en dat de constructie niet goed was vastgemaakt.

Politierechter Johan Van Laethem achtte de beklaagde daarvoor verantwoordelijk, en veroordeelde de bestuurder ook nog voor vluchtmisdrijf. De man was naar eigen zeggen doorgereden omdat hij niet had opgemerkt wat er gaande was.

De chauffeur had een maand de tijd om in beroep te gaan, en heeft van die mogelijkheid ook gebruikgemaakt. Bij de familie van het slachtoffer wordt die stap niet bepaald op gejuich onthaald.

Regen of niet

“Wij vinden het erg dat hij zijn straf niet aanvaardt”, zegt schoonzus Isabel De Smet. “Hij blijft ontkennen dat hij vluchtmisdrijf pleegde. Wees gewoon eerlijk. Als zo’n zware constructie uit je laadbak valt, dan kan het toch niet dat je dat niet voelt. Op de reconstructie van het ongeval toonde hij ook geen begrip of medeleven. Om aan te tonen dat hij het ongeval niet had opgemerkt, blijft hij beweren dat het die dag geregend had. Maar getuigenverklaringen en foto’s tonen aan dat dat niet het geval was. Kort na het ongeval heeft hij via zijn zoon wel contact gezocht met de familie. Maar toen we op de hoogte werden gebracht van zijn leugens, hoefde het voor ons niet meer.”

Door het indienen van het beroep zal de zaak voor de correctionele rechtbank behandeld worden. “Mocht de beklaagde alsnog vrijgesproken worden, zou dat een zware slag zijn voor de familie”, stelt De Smet.

“Ik hoop alvast dat de straf zwaarder is, want in mijn ogen is hij niet genoeg gestraft. Hij heeft een rijverbod van een jaar gekregen, terwijl mijn schoonzus nooit meer zal mogen rijden. Ze heeft testen moeten doen om aan te tonen dat ze nog kan rijden, maar daar is ze niet in geslaagd. En haar werkgever kon geen aangepast werk voor haar vinden, waardoor ze nu op vervroegd pensioen is gesteld. Heel haar leven zal ze de gevolgen dragen van dit ongeval. Ze is ook niet meer de vrouw die ze vroeger was.”

De beroepsprocedure heeft volgens de schoonzus ook financiële gevolgen. “De uitbetaling van de schadevergoeding zal sowieso opschuiven. Van de verzekeraar heeft mijn broer al enkele voorschotten gekregen, maar die dekken alle medische kosten geenszins.”

Spijtig ongeval

De advocaat van de beklaagde, die tijdens de rechtszaak voor de vrijspraak ging, bevestigt dat er beroep is ingediend. “Mijn cliënt vindt dat hem geen schuld treft voor het ongeval en vindt de strafmaat te zwaar. Hij heeft wel niet meteen beslist om in beroep te gaan, maar heeft alles eerst laten bezinken.”

“Het beroep doet niets af aan het leed van het slachtoffer en haar familie. Het gaat om een spijtig ongeval, waarin het slachtoffer helemaal geen schuld treft. Dat hebben wij ook nooit gepleit, en het staat buiten kijf dat het slachtoffer vergoed moet worden. Waar het om draait, is of mijn cliënt al dan niet schuldig is. Hij zit trouwens ook heel hard in met wat er die dag gebeurd is.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees