Froome en Dumoulin moeten vandaag kleur bekennen in tijdrit

Froome en Dumoulin moeten vandaag kleur bekennen in tijdrit

Froome en Dumoulin willen vandaag te weten komen hoever ze staan in hun voorbereiding op de Tour. Foto: afp, pn

Voor Chris Froome begint het Critérium du Dauphiné vandaag pas echt. In de tijdrit van vandaag – die 26 kilometer lang is – moet de Britse viervoudige Tour-winnaar eindelijk kleur bekennen. “Deze tijdrit is een van de redenen waarom ik naar hier ben gekomen”, klinkt het. En dat terwijl Tom Dumoulin net vandaag een parcours op zijn maat vindt.

Het was de voorbije maanden zeer stil rond Chris Froome, die op een kleurloze Ronde van Catalonië na geen enkele World Tour-rittenkoers reed. Meer zelfs: vandaag is het de eerste en ook enige tijdrit die de kopman van Team Ineos voor de Tour zal rijden. Gisteren na de finish in Riom hield hij de lippen op elkaar, een dag eerder had hij wél al eens vooruitgeblikt naar vandaag. “Dit wordt een belangrijke test, indeed. Deze tijdrit is een van de redenen waarom ik naar deze Dauphiné ben gekomen”, stelde de ondertussen 34-jarige renner. Froome zei het de voorbije dagen niet met zoveel woorden, maar het Critérium du Dauphiné is altijd al heel richtinggevend voor hem geweest. Hij is met drie eindzeges niet enkel mederecordhouder, maar toen hij vijf jaar geleden viel in deze Franse rittenkoers en niet won, viel hij een maand later ook snel uit in de Tour de France. Je zou voor minder bijgelovig zijn als kopman van een team dat de Dauphiné altijd al als ijkpunt heeft gebruikt. Zie Wiggins, die in 2012 voor de tweede opeenvolgende keer deze kleine Tour de France won en diezelfde zomer ook zijn enige Tourzege pakte. En zie ook Geraint Thomas, die de uittredende laureaat is van de Dauphiné en nadien de eerste Welshman ooit werd die La Grande Boucle kon winnen.

Opgeluchte Dumoulin

En dan is er ook nog Tom Dumoulin, die van deze Dauphiné vooral gebruikmaakt om te weten te komen hoe zijn herstellende linkerknie het houdt. Door een crash was zijn Giro veel te kort en nu hoopt hij de vorm te finetunen voor de Tour. “Tot nog toe loopt het lekker”, aldus de Nederlander. “Dat gewricht is natuurlijk nog niet super, maar dat zal het deze week ook niet worden. Als het zo blijft, dan zal de knie goed genoeg zijn om het vermogen te trappen dat ik kan trappen. Alleen heb ik me niet kunnen voorbereiden op deze ronde zoals ik normaal zou doen. Maar goed, ik heb er in ieder geval zin in. Ik ben blij dat ik hier ben, want een week geleden had ik nog zorgen. De laatste drie dagen hebben die twijfels wel een beetje weggenomen. Ik wil in deze tijdrit echt wel voor de zege gaan, al heb ik de laatste weken helemaal niet op de tijdritfiets getraind. Maar dat deed ik wel vaker niet en toen reed ik ook nog wel goed. Winst zou mij heel erg verbazen, maar ik laat me graag verbazen.”

Froome is dus gewaarschuwd. “Al zag ik in de dinsdagrit dat hij klaar is voor de Tour”, besluit Dumoulin. “Quintana en Pinot ook. Porte en Bardet moeten en kunnen nog een beetje beter worden.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.