Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Amaya Coppens werd na   LA PRENSA/ARCHIVO/Eddy López

Belgische studente (24) na negen maanden vrijgelaten in Nicaragua

In Nicaragua is de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens (24) dinsdag vrijgelaten. Sinds september zat ze er opgesloten omdat ze met andere studenten deelnam aan grootschalige protesten tegen de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Aanleiding voor de betogingen was de hervorming van het socialezekerheidsstelsel in het Latijns-Amerikaanse land. Onze landgenote eiste bij de protesten een hoofdrol op.

De manifestaties werden geregeld hardhandig neergeslagen en kostten het leven aan minstens 325 mensen. Volgens oppositiebewegingen zouden er toen ook tussen de 600 en 800 tegenstanders van Ortega gevangengenomen zijn. Amaya Coppens riskeerde in theorie vijftig jaar cel. Ze zat maandenlang opgesloten in erbarmelijke omstandigheden. Samen met zeven andere gedetineerden begon ze eind februari een hongerstaking.

Maar dinsdag kwam dus een einde aan haar opsluiting. Samen met een vijftigtal andere politieke gevangenen werd ze vrijgelaten. Haar Belgische familie is bijzonder opgelucht. “We willen iedereen bedanken voor alle steun en hulp voor Amaya tijdens die lange maanden. Het is een overwinning, maar nog niet dé overwinning”, reageert haar tante Sophie. (mkm)

Het beste van Enkel voor abonnees