Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Hoge Raad start onderzoek naar Antwerpse gerecht na dood Julie Van Espen

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft beslist om een bijzonder onderzoek in te stellen naar het volledige Antwerpse gerecht naar aanleiding van de moord op studente Julie Van Espen (23). Nadat er meer informatie naar buiten was gekomen over het gerechtelijk parcours dat verdachte Steve Bakelmans (39) al doorlopen had, heeft de HRJ meteen vragen gesteld aan het Antwerpse gerecht. “Bedoeling was om te kunnen beoordelen of en welke initiatieven genomen kunnen worden om zulke tragedies in Antwerpen of elders in de toekomst te voorkomen”, stelt de HRJ.

Met de verzamelde informatie heeft de Advies- en onderzoekscommissie van de HRJ op 6 juni beslist een bijzonder onderzoek in te stellen. Zowel de rechtbank van eerste aanleg, de parketten als het hof van beroep krijgen een doorlichting. Een zeer uitzonderlijke procedure. De conclusies van het onderzoek worden na de zomer verwacht. “De Hoge Raad zal er alles aan doen om dit onderzoek in alle sereniteit en in samenwerking met de rechterlijke orde te voeren”, klinkt het.

De moord op Julie Van Espen zorgde voor veel commotie, omdat verdachte Steve Bakelmans nog altijd vrij rond liep nadat hij twee jaar eerder tot vier jaar cel was veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen omdat er geen indicatie was dat hij zich aan zijn straf zou proberen te onttrekken. Bakelmans ging in beroep, maar de behandeling van zijn zaak liep vertraging op door een personeelstekort bij het hof van beroep. Zijn zaak kon pas vorige week behandeld worden. Bij het hof beroep wilden ze gisteren enkel kwijt dat ze hun volle medewerking zullen verlenen aan het onderzoek.  (mkm)

Het beste van Enkel voor abonnees