Schimmelinfectie bedreigt voorbestaan kakapo’s

Schimmelinfectie bedreigt voorbestaan kakapo’s

Na een succesvol kweekseizoen bedreigt een schimmelinfectie het voortbestaan van de kakapo, een niet-vliegende papegaaiachtige die voorkomt in Nieuw-Zeeland. De voorbije maanden stierven zeven van de vogels, ook wel uilpapegaaien genoemd, aan aspergillose, waarbij onder meer de longen worden aangetast. Dat meldde de zoo van Auckland woensdag. In de dierentuin stierf dinsdag nog een kakapojong van honderd dagen oud.

Volgens Andrew Digby van het herstelprogramma voor kakapo’s van het Nieuw-Zeelandse departement voor natuurbehoud, is op dit moment bij 16 vogels aspergillose vastgesteld. In totaal worden 35 kakapo’s onderzocht of behandeld verspreid over Nieuw-Zeeland.

Kritiek

De status van de kakapo bij de internationale unie voor natuurbescherming (IUCN) is “kritiek”. Op het dieptepunt in de jaren negentig waren er nog maar ongeveer 50 van de nachtvogels in leven. Momenteel zijn er 142 volwassen exemplaren. De logge dieren, die niet kunnen vliegen, hebben een veilig onderkomen gevonden op twee verschillende eilanden (Codfish Island en Anchor Island).

De schimmelinfectie komt er na een succesvol seizoen voor het kweekprogramma van de kakapo, waar meer dan honderd wetenschappers en natuurparkwachters aan meewerken. De 50 nog overblijvende vrouwelijke exemplaren legden in totaal 249 eieren, waarvan er uiteindelijk 77 werden uitgebroed. Al 5 van de 77 jongen kwamen echter om door aspergillose, net als 2 volwassen vogels in het kweekprogramma.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S