Foorkramers beboet voor zwaar ongeval met reuzenrad in Nieuwpoort

Foorkramers beboet voor zwaar ongeval met reuzenrad in Nieuwpoort

(archiefbeeld) Foto: credit

Nieuwpoort -

Twee foorkramers zijn in de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan nalatigheden bij een zwaar ongeval tijdens de afbraak van een reuzenrad op de Zeedijk in Nieuwpoort. Een Nederlandse arbeider raakte daarbij zwaargewond. “Het materiaal vertoonde gebreken en van enig veiligheidsbeleid was geen sprake”, stelde de arbeidsauditeur.

Op 6 september 2016 doken hallucinante filmpjes op van twee arbeiders die op de Zeedijk in Nieuwpoort metershoog boven de grond bengelden aan het “Roue De Paris”, met een hoogte van bijna 60 meter het grootste reuzenrad van Europa. De twee waren bezig met de afbraak van het rad toen een stalen kabel losschoot.

Gebreken

Een 28-jarige Nederlander stortte vier meter naar beneden en belandde met zware verwondingen in het ziekenhuis. Zijn Roemeense collega raakte lichtgewond. “Onderzoek wees uit dat het materiaal gebreken vertoonde en dat er van een veiligheidsbeleid geen sprake was”, stelde de arbeidsauditeur tijdens het proces.

Foorkramers beboet voor zwaar ongeval met reuzenrad in Nieuwpoort
Foto: credit

De twee foorkramers, die verantwoordelijk waren voor het rad, werden voor de strafrechter gedaagd. Volgens de verdediging was er sprake van een spijtig ongeval. Maar de rechter oordeelde woensdag dat het arbeidsongeval niet als accidenteel kan worden beschouwd en dat er dus sprake was van nalatigheid.

Attracties

Hij hield er wel rekening mee dat de foorkramers intussen geïnvesteerd hebben in nieuw materiaal en dat hun medewerkers nu een opleiding krijgen rond werken op grote hoogte. R.B. (37) uit Destelbergen kreeg een geldboete van 12.000 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel. Hij liep in 2007 en 2015 al veroordelingen op voor arbeidsongevallen op zijn attracties. Zijn Nederlandse collega A.D. (43) kreeg een geldboete van 7.200 euro, waarvan 2.400 euro effectief.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees