Nog rensters klagen ongepast gedrag van Vlaamse manager aan: “Het is een man met twee gezichten”

© rr

Er is een schandaal losgebarsten in het vrouwenwielrennen: manager Patrick Van Gansen van de Belgische wielerploeg Health Mate Ladies werd door verschillende rensters beschuldigd van “misbruik en ongepast gedrag”. In een open brief doen nu nog vijf (voormalige) rensters uit die ploeg hun beklag over het gedrag van de 54-jarige Antwerpenaar.

phu, vml

LEES OOK. Drie rensters beschuldigen Vlaamse manager van overschrijdend gedrag: “Je mag zondag koersen. Geef me nu een kus”

De bal ging aan het rollen toen de Israëlische Esther Meisels op Instagram verklaarde dat ze opstapte bij de Belgische wielerploeg Health Mate Ladies en een klacht indiende tegen de manager, Patrick Van Gansen. Eerder waren er nog twee klachten opgedoken en in een open brief doen nog vijf ex-rensters nu hun verhaal. De Zweedse Sara Mustonen stapte eerder al naar de UCI om klacht in te dienen bij de ethische commissie en bezorgde de brief aan onze redactie:

“Koersen met het Health Mate Team was een geweldige ervaring. Omdat alle rensters erg goed met elkaar overweg konden, voelde het echt aan als een tweede familie. Het was leuk om er deel van uit te maken en we waren dankbaar voor de kans die ons werd geboden. We zijn het er echter allemaal over eens dat de heer Van Gansen meerdere seksuele en ongepaste opmerkingen maakte gedurende de tijd dat we deel uitmaakten van het team. Vaak verhief hij zijn stem en werd hij verbaal agressief, tot het punt dat rensters doodsbang en ongemakkelijk werden.”

“We zijn allemaal getuige geweest van verbale agressie tegen andere rensters. Rensters waren bang om iets te zeggen en waren zelfs bereid om alles te doen zodat ze hem nooit meer zo zouden zien. Zelfs als ze moesten liegen of voor hem moesten instaan.”

“Het klopt dat je op geen enkele manier met hem kunt discussiëren als hij het niet eens is met jouw mening. Hij gaf (jonge) vrouwen forse kritiek op hun uiterlijk en hun gewicht (fat & body shamed, sic) en kan vrouwen mentaal misbruiken tot het punt dat ze breken en de motivatie verliezen om van hun sport te genieten.”

“De heer Van Gansen heeft twee gezichten. De persoon die we net bespraken, maar ook iemand die eruit ziet als de liefste persoon op aarde, iemand die je zal motiveren en helpen. We hebben ze allebei leren kennen, maar aan het einde van de dag is de slechte kant die je onthoudt. ‘

“Deze verklaring is geschreven door meerdere ex-renners van het Health Mate Cyclelive Team om de uitspraken van Esther Meisels, Sara Mustonen en Chloë Turblin te ondersteunen en te bevestigen. Wij zijn het er volledig mee eens dat deze man niet mag worden toegelaten bij (jonge) vrouwen die proberen te groeien (als sporters) en waar hij een machtspositie heeft. Onze enige intentie is om te spreken en te vechten voor een professionele en veilige sport. Met deze verklaring zullen we de UCI op de hoogte brengen.”

“Ik word ziek als ik dit lees”

Op Twitter steunde ook ex-renster Liz Hatch de beweringen van Meisels: “Ik word ziek als ik dit lees. Zes jaar geleden had ik de ongelukkige eer om de tactieken van de heer Van Gansen persoonlijk te ervaren toen ik voor zijn team koerste. Ik kan instaan voor de geldigheid van de beweringen van Esther Meisels. Alsjeblieft, rot op Van Gansen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie