Nog steeds 1.000 werknemers thuis na cyberaanval op bedrijf in Zaventem

Nog steeds 1.000 werknemers thuis na cyberaanval op bedrijf in Zaventem

Foto: ddl

Zaventem -

Het Zaventemse bedrijf Asco, dat sinds afgelopen vrijdag slachtoffer is van een cyberaanval op zijn servers, heeft de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor circa 1.000 werknemers verlengd tot vrijdag. Oorspronkelijk gold dit slechts tot en met woensdag. Ook de weekendploeg wordt niet verwacht. Dat meldt vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV-Metea).

Het bedrijf, dat vliegtuigonderdelen fabriceert en naast Zaventem ook vestigingen heeft in de VS, Duitsland en Canada, legde omwille van de cyberaanval wereldwijd zijn activiteiten stil. Asco zei dinsdagavond dat het “alle mogelijke stappen onderneemt om het incident zo snel mogelijk af te handelen”. Het doet hierbij onder meer een beroep op externe IT-experten. Ook werden alle relevante autoriteiten en politiediensten verwittigd.

Gijzelsoftware

De cyberaanval op de servers van het bedrijf is wellicht een geval van zogenaamde ransomware, dat is gijzelsoftware dat een chantagemiddel vormt om geld los te krijgen terwijl de systemen geblokkeerd worden. Voorlopig zijn er geen bewijzen dat er informatie ontvreemd is, benadrukt ASCO nog. Wie precies verantwoordelijk is voor het hacken van de systemen en wat de precieze implicaties zijn, is nog niet duidelijk.

LEES OOK. Duizend mensen werkloos door cyberaanval op Zaventems bedrijf: zo makkelijk kan ook jij slachtoffer worden

“Ransomware komt meestal via een willekeurige aanval binnen”, zegt ethische hacker Inti De Ceukelaire. “Het gaat criminele organisaties vaak niet om wat een bedrijf doet, maar wel om het geld dat er circuleert. Ze sturen de ransomware dan ook uit naar duizenden computers tegelijkertijd om op zoek te gaan naar zwakke schakels of kwetsbare servers. Wellicht is dit zo bij ASCO gebeurt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees