Europese liberale fractie wordt omgedoopt tot ‘Renew Europe’

Europese liberale fractie wordt omgedoopt tot ‘Renew Europe’

Foto: ISOPIX

De liberale fractie in het Europees Parlement, die de komende legislatuur aangevuld wordt met de verkozenen van La République En Marche van de Franse president Emmanuel Macron, zal voortaan ‘Renew Europe’ heten. Dat is woensdag beslist. De naam ALDE wordt naar de geschiedenisboeken verwezen.

Renew Europe zal in het nieuwe parlement de op twee na grootste groep vormen, na de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocratische S&D. Met haar ongeveer 110 zetels laat de liberale groep wel forse groei optekenen, want de voorbije vijf jaar schommelde ze steevast rond de zeventig zetels.

Die groei is hoofdzakelijk te danken aan de alliantie die aangegaan wordt met de partij van de Franse president Macron. Zijn Renaissance-lijst sleepte bij de Europese verkiezingen 21 zetels in de wacht. De liberalen mogen ook de acht verkozenen van de nieuwe Roemeense coalitie 2020-USR Plus, een initiatief van oud-premier Dacian Ciolos, in hun groep verwelkomen.

Tijdens de eerste plenaire vergadering van het nieuwe parlement, van 2 tot 4 juli in Straatsburg, zal het programma van Renew Europe officieel worden voorgesteld. Uittredend fractievoorzitter Guy Verhofstadt (Open VLD) toont zich in een tweet alvast opgetogen met de nieuwe naam. “We zijn sterker dan ooit en hebben een unieke kans om Europa vorm te geven. Er ligt veel werk voor ons. We zijn geïnspireerd om te bouwen aan een vrij en fair Europa”, schrijft hij. Op de website van Renew Europe is te lezen dat de fractie zich uitdrukkelijk tegen populisme en nationalisme wil afzetten.

Volgende week woensdag 19 juli kiest de fractie haar nieuwe voorzitter. Verhofstadt zal naar verluidt geen kandidaat meer zijn, de Franse Nathalie Loiseau (Renaissance) en de Nederlandse Sophie in ‘t Veld (D66) gaan wel over de tongen. Ook de Zweed Fredrick Federley (Centerpartiet) wordt genoemd. Maandagavond moeten alle geïnteresseerden hun kandidatuur kenbaar gemaakt hebben. Dan zal duidelijk worden tussen wie de fractieleden kunnen kiezen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees