Reusachtige kop van 40.000 jaar oude wolf uit de ijstijd gevonden in Siberië

Een gigantische wolvenkop die toevallig werd ontdekt langs een rivier in Siberië, blijkt een wetenschappelijke primeur. Onderzoek toonde aan dat de kop uit de ijstijd dateert. De vacht, snijtanden en hersenen zijn 40.000 jaar lang intact gebleven.

De wolvenkop werd al in de zomer van 2018 gevonden, maar de vondst werd nu pas onthuld door Russische en Japanse wetenschappers. Onderzoek wees uit dat de kop afkomstig is van een wolf die meer dan 40.000 jaar geleden, tijdens het pleistoceen, in Siberië rondtrok. Het dier zou tussen de twee en vier jaar oud zijn geweest toen het stierf.

De wolvenkop meet zo’n 40 centimeter, bijna dubbel zo groot als die van de hedendaagse wolf. Waarom de kop afgehakt werd teruggevonden, is niet duidelijk. Men vermoedt dat een jager uit die tijd het roofdier wist te vangen. Zijn dikke vacht, hersenen en indrukwekkende snijtanden bleven goed bewaard. Een primeur, want nooit eerder werd een volwassen wolvenkop uit de ijstijd intact teruggevonden.

Reusachtige kop van 40.000 jaar oude wolf uit de ijstijd gevonden in Siberië
Wetenschappers onderzoeken in welke mate de hedendaagse wolf op die van 40.000 jaar geleden lijkt. Foto: Photo News

Maar hoe kon die kop zolang intact blijven? Dankzij de bevroren grond, of permafrost. In de winter is de Siberische grond tot op grote diepte bevroren en ’s zomers ontdooit enkel het bovenste laagje, waardoor de kop onder de grond goed bewaard bleef.

Wetenschappers hopen dat deze vondst hen meer zal leren over een oud roofdier dat naast de mammoet en wolharige neushoorn in Europa en Azië ronddwaalde. Ze zullen het DNA en de anatomie van de kop bestuderen om na te gaan in hoeverre moderne wolven van deze soort afstammen. Momenteel wordt de wolvenkop tentoongesteld in Tokio.

bekijk ook

Fossiele skeletten van walvissen voor eerst in 10 miljoen jaar blootgelegd

Wetenschappers ontdekken piepkleine dinosaurus: “Weegt slechts 200 gram en heeft vleugels als een vleermuis”

Mysterieuze dinosaurus voor miljoenen geveild: “Een bijzonderheid en kunst”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S