Industriebrand Kampenhout: gemeentelijk rampenplan in werking, buurtbewoners geëvacueerd

Industriebrand Kampenhout: gemeentelijk rampenplan in werking, buurtbewoners geëvacueerd

Foto: dkr

Kampenhout / Haacht -

Na een zware industriebrand bij het afvalverwerkend bedrijf Renewi in Kampenhout, heeft de politie woensdag het gemeentelijk rampenplan in Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek afgekondigd. Inwoners worden aangeraden ramen en deuren dicht te houden. Zo’n 600 buurtbewoners werden uit voorzorg geëvacueerd, maar mochten kort voor 20 uur terugkeren.

Dinsdag kreeg het afvalverwerkingsbedrijf Renewi in Kampenhout te maken met een zware brand. Die zorgde voor een hoge rookkolom die van ver te zien was. De brand was snel onder controle, maar er werd beslist het pand gecontroleerd uit te laten branden gedurende de nacht.

“De brand is nog steeds onder controle, maar door de weersomstandigheden is er meer rookontwikkeling en momenteel is er blijvende laaghangende rook die hinder veroorzaakt”, klinkt het bij het gemeentebestuur van Haacht. “Daarom heeft de brandweer geadviseerd om toch het gemeentelijk noodplan af te kondigen in de gemeenten Haacht, Boortmeerbeek en Kampenhout.”

Uit voorzorg werden sinds 14.00 uur inwoners uit de omgeving geëvacueerd. Het gaat om de bewoners van de Pleinstraat, Tuinwijk, Oudestraat (Haacht), Industriestraat, Vingerstraat, Vaartstraat en Gebroeders Jansensstraat. In totaal gaat het om zo’n 600 bewoners. 250 daarvan zochten onderdak in de cafetaria van ‘Den box’, het vrijetijdscomplex Den Dijk in de Dijkstraat in Haacht, waar ze worden opgevangen door medewerkers van het Lokaal zorgbestuur Haacht. Inwoners kunnen ook naar vrienden of familie maar geven dan best hun gegevens door aan de politie. Ook werd er een crisiscentrum in het gemeentehuis van Haacht opgericht.

Crisiscentrum

Inwoners van Haacht, Boortmeerbeek en Kampenhout worden aangeraden ramen en deuren dicht te houden. Die maatregel kwam er omdat het niet zeker was of ze rook al dan niet giftig was. Er werden 16 metingen gedaan binnen de perimeter. Enkel in de loods van het bedrijf zelf werden er giftige stoffen gevonden. Het ging over cyanide. Politieagenten die de perimeter bewaken dragen uit voorzorg mondmaskers.

Voor de buurtbewoners werd het noodnummer 1771 opgestart. Daar kunnen ze terecht met vragen of bezorgdheden. Er werd ook een Be-Alert uitgestuurd, al kwam die sms bij een grotere groep mensen terecht dan de bedoeling wordt. Dat zorgde voor enige vorm van paniek.

Verontschuldigingen

Het afvalbedrijf Renewi biedt zijn verontschuldigingen aan voor de overlast die veroorzaakt wordt door de brand in haar Kampenhoutse vestiging. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. “Wij willen dan ook onze excuses aanbieden voor de mogelijke overlast die de omwonende momenteel ondervinden”, meldt Renewi woensdagnamiddag. “Onze dank gaat daarvoor uit naar onze eigen mensen voor de verleende assistentie en als uiteraard ook naar de hulpdiensten voor hun adequate handelen. Wij doen er als bedrijf alles aan om een brand te voorkomen. U kunt erop vertrouwen dat wij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om dit te voorkomen.”

Industriebrand Kampenhout: gemeentelijk rampenplan in werking, buurtbewoners geëvacueerd
Foto: if
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees