Vier jaar cel voor adellijke oplichter

Vier jaar cel voor adellijke oplichter
Kraainem -

Een vijftiger uit Kraainem, die 92 mensen heeft opgelicht door hen een niet-bestaande vakantiewoning te verhuren, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar.

58 van de slachtoffers betaalden ook een voorschot, goed voor een totaal bedrag van meer dan 63.000 euro. Dat geld werd door de echtgenote en de schoonzus van de vijftiger witgewassen. Zij werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 en 20 maanden. De vijftiger, lid van één van de oudste adellijke families van Frankrijk, was allesbehalve aan zijn proefstuk toe.

Eind de jaren negentig van de vorige eeuw was André d’I. de S. (52) in het Groothertogdom Luxemburg al betrokken bij een grootschalige oplichting waarbij investeerders woekerwinsten beloofd werden met niet-bestaande beleggingen. Op die manier maakte de man, samen met enkele andere betrokkenen, een kleine 7 miljoen euro buit. Daarvoor werd hij in het Groothertogdom bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel, een straf die hij nu in België uitzit. In november 2017 werd André d’I. de S. in Brussel ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden omdat hij minstens tien mensen verschillende duizenden euro’s afhandig had gemaakt door wagens te koop aan te bieden maar die vervolgens nooit te leveren.

Ditmaal stond de vijftiger terecht omdat hij samen met zijn echtgenote een onbestaande vakantiewoning verhuurde via tweedehandswebsites. 92 mensen gingen in op het aanbod om de woning te huren en 58 van hen betaalden ook een voorschot. Er werden volledige contracten opgesteld en zelfs instructies doorgestuurd om het alarmsysteem van de woning te bedienen. De man stuurde met de post ook sleutels op van de zogezegde vakantiewoning. Het geld werd nadien doorgesluisd naar verschillende rekeningen in het buitenland, voornamelijk Nederland. Daar werd een groot deel van de buit, 43.470,69 euro, afgehaald door zijn schoonzus.

André d’I. de S. betwistte de feiten niet, maar hield voor dat zijn vrouw en schoonzus niet wisten waar hij mee bezig was. Het geld zou bovendien enkel gebruikt zijn om in het levensonderhoud van het gezin te voorzien. Zijn advocate pleitte voor een opslorping met de veroordeling van 2017, zodat geen bijkomende straf zou opgelegd worden.

De rechtbank ging daar slechts gedeeltelijk op in en legde toch nog een bijkomende straf van 4 jaar op. Ook achtte de rechtbank de betrokkenheid van de echtgenote en schoonzus wel bewezen.

LEES OOK.Meesteroplichter uit adellijke familie ging met 63.000 euro aan de haal “maar vrouw wist van niets”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees