Remco Evenepoel dolgelukkig na eerste profzege: “Een onvergetelijke dag, maar ik hoop dat Victor oké is”

Remco Evenepoel dolgelukkig na eerste profzege: “Een onvergetelijke dag, maar ik hoop dat Victor oké is”

Foto: Photo News

Remco Evenepoel heeft zijn eerste individuele zege bij de profs te pakken. In de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour (2.BC) haalde de negentienjarige Evenepoel het donderdag na 180,8 kilometer tussen Knokke-Heist en Zottegem solo, met een voorsprong van liefst 42 seconden op het jagende peloton. “Een onvergetelijke dag”, zei het toptalent, dat echter ook erg inzat met VIctor Campenaerts die ten val kwam toen hij Evenepoel probeerde te volgen.

LEES OOK. Eerste profzege Remco Evenepoel is een feit! En hoe? Toptalent wint solo tweede etappe Belgium Baloise Tour

Zottegem, 13 juni 2019 met rugnummer 13: dat zal Remco Evenepoel voor altijd onthouden. “Ik denk dat 13 nu mijn geluksnummer is”, lachte hij aan de streep. “Dit is ongelofelijk, zeker op dit parcours dat toch niet echt mijn ding is. Maar de koers was blijkbaar hard genoeg om het verschil te maken.

“Op het einde was ik met Victor (Campenaerts, red.) weg maar die mocht niet meedraaien. En dus ben ik gewoon vol risico’s overal doorheen gegaan. Jammer genoeg is hij toen gevallen. In zo’n gevaarlijke afdalingen is het altijd makkelijker om je eigen lijn te kunnen kiezen. Het was een heel link bochtje met ook nog wat stof op de grond en ik was zelf ook à la limite door de bocht gegaan. Zijn voorwiel schoof echter weg: dat wens je natuurlijk niemand toe en ik hoop dat alles met hem oké is. Is hij binnengekomen met de achtervolgende groep? Oké, dat is positief. Anders win ik misschien niet maar dan nog zou het een hele prestatie geweest zijn om met Victor binnen te kunnen komen. Maar kom, eerste overwinning, hé!”

“Het was een eerste test vandaag op Vlaamse wegen. De ploeg had me verwittigd omdat het gisteren niet goed was in de finale. Ze zeiden dat ik aandachtig vooraan moest rijden en ik denk dat ik dat gedaan heb: ik was op elke helling mee vooraan. Dat is toch positief.”

“Onvergetelijke dag”

Meteen officieel zijn eerste profzege, want zijn demonstratie in de Hammers Series Limburg telde officieel als een overwinning van de ploeg.

“Dit betekent heel veel voor mij”, zei hij breedlachend. “Oké, dit was niet het allerhoogste niveau maar het was toch in België. We rijden hier door mijn streek en veel vrienden van mij zijn komen kijken. Ik reed ook voorbij mijn supportersclub op de Muur. Een onvergetelijke dag.”

De 19-jarige lonkt plots naar de eindzege in de Ronde van België. “Hopelijk, morgen zal ik in de tijdrit proberen nog meer afstand te nemen, als zal dat bij sommige jongens misschien niet lukken. Maar het is een korte tijdrit , ik heb niet veel tijd te verliezen en mag als laatste starten en heb dus een richttijd.”

Campenaerts: “Nog nooit meegemaakt”

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn profcarrière”, reageerde Victor Campenaerts bij Wielerflits.nl. “Ik begrijp nu wat die mannen bij de junioren hebben meegemaakt.”

De werelduurrecordhouder kwam ten val toen hij met Evenepoel op stap was maar zijn lichaamstaal verraadde toen al dat hij het lastig had: “Ik weet niet of ik zijn wiel had kunnen houden, hij reed zo verschrikkelijk rap. Ik moest gewoon op iedere vluchtheuvel aanzetten om überhaupt het wiel te houden. Ik ben volledig kapotgereden. Het is fantastisch hoe snel hij rijdt, maar ook zeer frustrerend.”

De woorden van Campenaerts doen bijna denken aan de legendarische uitspraak van Frans Verbeeck na de Ronde van Vlaanderen in 1975 over Eddy Merckx: “Fred jong, hij rijdt vijf kilometer te rap voor ons...”

Corrigeer

MEER NIEUWS