Jan tuiniert bij Mieke, Mieke helpt Hilde bij haar administratie en Hilde geeft haar eettafel aan Jan: hoe Vlamingen diensten ruilen

Verenigingen komen in alle maten en gewichten. Maar kent u LETS, een vereniging waar leden diensten en goederen met elkaar ruilen? Jan doet de tuin bij Mieke, Mieke helpt Hilde bij haar administratie en Hilde geeft haar eiken eettafel aan Jan. Zo werkt het.

Paul Demeyer

Stem hier om jouw favoriete vereniging tot Plezantste Vereniging te kronen.

In Vlaanderen en Brussel zijn 56 LETS-groepen, wat staat voor Local Exchange and Trading System. “Vrij vertaald kan je zeggen: lokaal uitwisselingssysteem”, zegt Joke De Mey van LETS Vlaanderen. “Een ruilsysteem dat in Courtenay (Canada) is uitgedacht toen daar plots het werkaanbod en dus de inkomsten van mensen kelderden. Ruilen werd weer noodzaak. Maar dan op de moderne manier. Niet alleen goederen, ook diensten worden geruild.”

© put

Er zijn minstens tien mensen nodig om een groep te laten draaien. Wanneer een groep start, bepaalt zij meteen ook de waarde van een LETS-eenheid, dat is - zo je wil - de waarde die aan de aangeboden diensten of goederen wordt gegeven. Bijvoorbeeld: een uur werken voor iemand, dat levert 60 eenheden op. “LETS-groepen zijn dan eigenlijk een soort van tijdsbanken.”

Uiteindelijk in balans

Elke groep heeft een online databank waarin de leden bijhouden welke diensten en goederen ze in de aanbieding hebben en wie al wat presteerde. “Maar pas op”, zegt Joke De Mey. “We werken niet één op één. Het is niet omdat je zelf even geen eenheden hebt verdiend dat je niet mag ingaan op iemands aanbod om bij jou het gras te komen afrijden. Als je later ingaat op iemands vraag om hem bijvoorbeeld naar de luchthaven te voeren bij het begin van een vakantie, is dat allemaal oké. Als buitenstaander klinkt het misschien ongeloofwaardig, maar leden maken geen misbruik. Ze zorgen ervoor dat hun balans van gekregen en geboden diensten en goederen uiteindelijk in evenwicht is.”

© Eric Stuckmann.

Vlaanderen telt 10.000 LETS’ers, die maandelijks gemiddeld 4 tot 5.000 diensten en goederen onderling ruilen. In Oostende leidt Sabien Meeremans de LETS-groep. “Tien jaar geleden zijn we met 8 personen gestart. Vandaag zijn al 220 personen en gezinnen aangesloten.”

Gezocht: klusjesmannen

Sabien Meeremans schat het aantal transacties per jaar op 3.000. Dat zijn er bijna 10 per dag. De meest geruilde goederen zijn vaak meubelen, speelgoed en boeken. De meest aangeboden diensten zijn tuinhulp, computerlessen, vervoer, administratieve hulp,eten klaarmaken, boodschappen-hulp en gezelschap. “Die vraag en aanbod houden elkaar goed in evenwicht. Alleen de vraag naar klusjeshulp blijft vaak lang openstaan. Dus: klusjesmannen, meld jullie gauw.”

© shutterstock

Sabien Meeremans zegt ook dat het echt niet één op één is dat er moet worden geruild. Ze geeft het voorbeeld van een moeder met studerende kinderen. “Wanneer die kinderen in de examens zitten en de moeder even weinig diensten kan aanbieden, mag dat haar er niet van weerhouden toch in te gaan op het dienstenaanbod van andere leden.”

Als leidster van de groep zendt Sabien elke dag een mail uit naar de leden met daarin de nieuw aangeboden diensten en goederen. Er is ook een vast aanbod. Zelf heeft Sabien bijvoorbeeld constant garnaalkroketten in de aanbieding en is ze altijd op zoek naar hulp in de tuin.

Het wonder van Londen

“Soms verricht LETS een wonder. Zo was er onlangs een vraag van een grootmoeder in onze groep naar een verblijf in Londen. De kleinzoon van die vrouw moest daar drie maanden naartoe. Ik heb die vraag aangeboden op het online platform en er kwam antwoord van een Brugse vrouw van wie de dochter in Londen woont. Maar we verrichten evengoed kleine wonderen. Onlangs ging één van onze leden wafels bakken. Toen het deeg klaar was, zag ze dat haar wafelijzer gebroken was. Ze postte de vraag naar een wafelijzer op het LETS-forum en bijna meteen kwam er hulp.”

LETS-Oostende heeft vooral 40’ers en 50’ers als leden. Maar sinds kort is een verjonging merkbaar. “Jonge mensen sluiten vooral uit economische noodzaak aan. Ouderen vaak omwille van het sociale aspect.”

Alle info: https://www.letsvlaanderen.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Plezantste Vereniging

Video

Keuze van de redactie