“Russische bronnen” probeerden Europese verkiezingen te beïnvloeden: 1.000 gevallen van desinformatie

“Russische bronnen” probeerden Europese verkiezingen te beïnvloeden: 1.000 gevallen van desinformatie

Foto: BELGAIMAGE

“Russische bronnen”, voornamelijke valse accounts en bots op sociale media, hebben in de aanloop naar de Europese verkiezingen tientallen valse nieuwsberichten verspreid in een poging om de stembusgang te beïnvloeden. Dat concludeert de Europese Commissie in een nieuw rapport. Van een gerichte cyberaanval is geen sprake, maar de Commissie telde wel bijna 1.000 gevallen van desinformatie uit Rusland sinds januari.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van eind mei nam de Europese Unie al verschillende maatregelen om ‘fake news’ op te sporen en te bestrijden. Zo ondertekenden internetgiganten als Facebook, Google en Twitter een gedragscode om desinformatie op hun platformen tegen te gaan.

De Commissie stelde vrijdag haar rapport over desinformatie in de aanloop naar de Europese verkiezingen van eind mei voor. En dat geeft reden tot bezorgdheid, zei Eurocommissaris voor Justitie Vera Jourova vrijdag op een persconferentie. Van een groot dataschandaal in de stijl van Cambridge Analytica zijn er geen aanwijzingen, maar de sociale media werden in de maanden voor de verkiezingen wel overspoeld door valse accounts op sociale media, die ‘fake news’ verder verspreidden en het zo meer gewicht gaven, zei ze. “We hebben een stelselmatige stroom van desinformatie vastgesteld. De Russische bronnen blijven daarin actief: sinds januari hebben we bijna 1.000 gevallen uit Rusland gedetecteerd, bijna dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.”

“Kwaadaardige actoren”

Ook Eurocommissaris voor de Veiligheidsunie Julian King stelt dat de “kwaadaardige actoren” het geweer van schouder hebben veranderd. “In plaats van grote acties doen ze het nu kleiner, gerichter, op maat. Zo hebben ze een effect op lokaal niveau, op individuele discussies. Ze radicaliseren zo het politieke debat en onze democratieën, en dat mogen we niet accepteren”, zei hij.

King gaf het voorbeeld van een Spaans incident, waarbij bots en valse accounts hashtags met een anti-islam boodschap massaal deelden om de rechtspopulistische partij Vox te steunen. In Frankrijk ging het dan weer over berichten over de brand in de Notre Dame van Parijs, die werd aangegrepen om “het verval van de westerse en christelijke waarden in Europa” aan te tonen.

Maatregelen

De Europese Commissie wil nu meer maatregelen nemen om desinformatie beter tegen te gaan, zegt King. “Onze experten en factcheckers moeten beter toegang krijgen tot de data van de platformen zelf, zeker voor Facebook is dat het geval. Ze moeten bijvoorbeeld cijfers geven over het aantal verwijderde bots en fake accounts: als ze dat kunnen voor de VS moet dat voor Europa ook lukken”, klonk het. “De bots zijn een methode voor kwaadwilligen om verdeeldheid en angst te zaaien in onze democratieën en verkiezingen. Dat mogen we niet aanvaarden. Zij veranderen continu van tactiek, en dus moeten wij dat ook doen.”

De Commissie stelt het rapport volgende week voor aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een Europese top in Brussel.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees