Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het huidige cultuurcentrum Den Horinck zal straks verdwijnen.mvl

Site rond voormalig cultuurcentrum Den Horinck krijgt nieuwe invulling

Straks misschien skyrestaurant naast drukke Ring rond Brussel

Zellik

-

Een opvallend gebouw dat zichtbaar is vanaf de Ring (misschien een skyrestaurant), een nieuw gemeenschapscentrum én een groen park: het zijn maar enkele voorstellen om het gebied rond het oude cultuurcentrum Den Horinck een nieuwe invulling te geven. De Horinck zelf verdwijnt onder de sloophamer.

In de zone tussen de Noorderlaan en de Brusselse ring in Zellik vind je vandaag woningen, jeugdlokalen, een containerpark, een leegstaande sporthal en het cultuurcentrum Den Horinck. Het plan om die zone van 9,8 hectare een nieuwe invulling te geven, bestaat al langer, maar moet nu concreter worden.

Buffer voor overlast

Het gemeentebestuur nodigde deze week de Zellikenaren uit om het voorlopige ontwerpplan in te kijken. “Het plan dat nu voorligt, is een richtlijn en geen definitieve versie”, verduidelijkt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). “Het infomoment is nog maar de eerste fase. Tot en met vrijdag 12 juli krijgen de Zellikenaren de kans om hun ideeën door te geven. In 2020 willen we een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan klaar hebben.”

Het gemeentebestuur voorziet in de plannen ruimte voor wonen, recreatie, groen en diensten. Pal naast de Brusselse Ring waar nu nog de leegstaande en af te breken sporthal Molenbos staat, komt ruimte voor diensten- en kantoorfuncties.

Koen Van Elsen Burgemeester Asse (CD&V) “Den Horinck zal verdwijnen maar niet voor we een nieuw gemeenschapscentrum hebben gebouwd”

“De gebouwen zullen als buffer dienen voor de overlast van het snelwegencomplex”, zegt de burgemeester. “We denken ook aan een echte eyecatcher die goed zichtbaar is vanaf de snelweg: een hoger, uitgesproken gebouw met bijvoorbeeld een skyrestaurant. We willen hier in ieder geval geen bedrijven aantrekken die extra verkeersdruk zouden creëren.”

De meeste opmerkingen van de Zellikenaren tijdens de infoavond gingen over het mogelijke verdwijnen van het containerpark en het gemeenschapscentrum. “Het containerpark blijft”, zegt Van Elsen nog. “Het huidige cultuurcentrum Den Horinck zal op termijn wel verdwijnen, maar niet voor we een nieuw gemeenschapscentrum hebben gebouwd.” .

Den Horinck voldoet volgens het gemeentebestuur niet meer aan de eisen. Daarom wordt een nieuw ontmoetingscentrum gebouwd waar niet alleen plaats is voor culturele activiteiten maar ook voor een bibliotheek, café en verschillende polyvalente zalen. Naast het nieuwe ontmoetingscentrum komt dan nog een park waar ook activiteiten mogelijk zijn. De huidige bebouwing wordt zo veel mogelijk gecentreerd richting de Brusselsesteenweg.

Parkeerplaatsen en rotonde

De Zellikenaren konden voor de eerste keer de plannen voor de site inkijken.mvl

De nodige parkeerplaatsen voor al die nieuwe functies komen in de groene bufferzone tegen de Brusselse Ring. Om al dat extra verkeer vlot te kunnen verwerken, wordt gedacht aan een rotonde op de Brusselsesteenweg vlak na de brug van de Ring.

“Een kostprijs voor het project is er nog niet”, zegt Koen Van Elsen.

www.asse.be/bekendmaking-publieke-raadpleging-start-en-procesnota-rup-den-horinck

Het beste van Enkel voor abonnees