Uitstel is geen afstel, maar manifestanten Hongkong halen slag thuis: omstreden uitleveringswet uitgesteld

Uitstel is geen afstel, maar manifestanten Hongkong halen slag thuis: omstreden uitleveringswet uitgesteld

Foto: REUTERS

De pro-Chinese regering in Hongkong schort de omstreden uitleveringswet voorlopig op. Dat heeft bestuursvoorzitster Carrie Lam zaterdag aangekondigd.

Tegen het omstreden wetsontwerp vonden de afgelopen week massale manifestaties plaats in Hongkong. De wet zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

“Het wetsontwerp heeft heel wat verdeeldheid in de samenleving veroorzaakt”, zei Lam op een persconferentie volgens de Britse openbare omroep BBC. “Ik moet toegeven dat er op het vlak van uitleg en communicatie onvolkomenheden waren.” Normaal zou deze maand het ontwerp een tweede keer worden gelezen, maar dat is afgelast. Volgens Lam is er geen tijdslijn om het debat over het ontwerp voort te zetten.

Het omstreden wetsvoorstel zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. Bij protesten op woensdag kwam het tot rellen tussen de politie en betogers, die met tienduizenden op straat waren gekomen. Daarbij raakten zeker 81 demonstranten en 22 agenten gewond, terwijl 11 betogers werden opgepakt. De ordediensten zetten onder meer traangas en waterkanonnen in en vuurden met rubberkogels. Ook afgelopen zondag manifesteerden de Hongkongers al massaal tegen de omstreden wet. Schattingen variëren tussen honderdduizenden en één miljoen deelnemers.

Hongkong, dat momenteel ongeveer 7 miljoen inwoners telt, was tot 1997 ruim 150 jaar in het bezit van het Verenigd Koninkrijk. Toen droegen de Britten het gebied over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de autonomie van Hongkong.

Corrigeer

NIEUWS