Koeriers leggen ganse avond werk neer, Deliveroo niet onder de indruk: “Ze worden weggestuurd uit restaurants”

Koeriers leggen ganse avond werk neer, Deliveroo niet onder de indruk: “Ze worden weggestuurd uit restaurants”
Gent -

Een deel van de maaltijdbezorgers van Deliveroo in Gent heeft zaterdag het werk neergelegd, uit protest tegen de verlaging van hun loon. Deliveroo is niet onder de indruk: “We horen dat ze steun zoeken in restaurants maar gewoon worden weggestuurd.”

De koeriers wilden aanvankelijk één uur het werk neerleggen maar beslisten uiteindelijk om een ganse avond te staken. Op een protestactie om 19 uur bij McDonald’s op de Korenmarkt daagden slechts een tiental koeriers van Deliveroo op, geflankeerd door een eenzame maaltijdbezorger van Uber Eats. “Maar we zijn in totaal met minstens dertig stakers, de helft van het totaal aantal koeriers”, zegt Jan Michel, oprichter van Koerier Collectief Gent. “Sommigen willen zich niet kenbaar maken omdat ze schrik hebben voor represailles.”

Vertragingen van half uur

Volgens Michels is het loon van de koeriers systematisch gezakt sinds de zomer van vorig jaar. “In mei is de minimumvergoeding zelfs onder de symbolische drempel van 4 euro per bestelling is gedoken”, zegt hij. “In augustus bedroeg die nog 4,6 euro wat neerkwam op 15 euro per uur. We zijn het beu. We doen deze job heel graag maar willen meer zekerheid." 

Met vertragingen viel het volgens onze belronde goed mee. Volgens de app van Deliveroo zijn er vertragingen tot een half uur. “Bij ons is dat vooral omdat het druk is ons restaurant”, klinkt het bij Sushi Paradise op de Vrijdagmarkt. Ook bij de Italiaanse pastabar Bocca merken ze weinig effect van de staking. “Alles draait hier vlot.” Eenzelfde geluid bij Ellis Gourmet Burger. 

Arrogant

De vakbonden eisen drie maatregelen. “Geef koeriers de keuze tussen een contract of het statuut van zelfstandigen”, zegt vakbondsafgevaardigde Steven Steyaert (BTB). “Nu werken ze als schijnzelfstandigen. Daarnaast eisen we een duidelijk arbeidscontract waarin alle arbeidsmiddelen zijn voorzien. Een fiets bijvoorbeeld: nu moeten ze die zelf betalen. Tenslotte willen we dat Deliveroo met ons een overleg opstart. Nu is dat er totaal niet en zijn ze zeer arrogant.”

Deliveroo betreurt de actie. “Wij zien geen effect van deze operatie”, zegt Rodolphe Van Nuffel. “Volgens ons staken er maar zes koeriers. We hebben evenveel bestellingen bij klanten kunnen bezorgen als op een normale avond. Deze staking wordt dus duidelijk niet ondersteund door de overgrote meerderheid van de fietskoeriers. We hebben zelfs gehoord dat de stakers restaurants binnengaan op zoek naar steun maar gewoon worden weggestuurd. We staan open voor overleg maar hebben pas gisteren voor de eerste keer een mail gekregen van het Koerier Collectief van Gent. We hebben daar nog niet op kunnen antwoorden.”

Maar dat laatste klopt niet. Uit documenten van het Koerier Collectief blijkt dat een eerste vraag tot overleg al in december werd verstuurd. “We plannen nieuwe acties in augustus”, zegt Michel.

Volgens de koeriers hebben zo'n zeven restaurants hun Deliveroo-app zaterdag een uur lang uitgeschakeld uit solidariteit. Maar uit onze belronde blijkt dat de meeste restaurantuitbaters zich niet willen mengen. "Wij hebben alvast niet meegedaan", zegt Koen Mortier van Fitchen. "We hadden schrik dat we onze klanten te lang zouden moeten laten wachten."

LEES OOK: Koeriers Deliveroo staken: "We verdienen geen 12 euro per uur en moeten fiets zelf betalen"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio