Jakob Fuglsang neemt optie op een tweede eindzege, Poels doet de zon opnieuw schijnen in Dauphiné

Jakob Fuglsang neemt optie op een tweede eindzege, Poels doet de zon opnieuw schijnen in Dauphiné

Fuglsang (l) en Poels (r) Foto: Photo News

“Ik hoop dat Chris Froome kunnen kijken heeft”, zei Wout Poels in de droge Salle hors-sac. Buiten stroomde het water in beken tegelijk van de Montée de Pipay. De Nederlander werd de held van de koninginnenrit van de Dauphiné die midden de apocalyps in de Alpen werd gereden. Jakob Fuglsang had ook de glimlach van de grote dagen. Dé man van de voorbije Ardennenklassiekers fietste vanmiddag Adam Yates uit het geel.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Helse weersomstandigheden in Dauphiné maar ritwinst voor Wout Poels en geel voor Jakob Fuglsang

LEES OOK. Lambrecht en Teuns tevreden met plaats in top tien van uitgeregende koninginnenetappe Dauphiné

Het donderde. De bliksemslagen sloegen tegen het Massif de Belledonne, hagelstenen vielen als ronde bollen uit een opengescheurde hemel toen de strijd om de eindzege in deze Dauphiné werd gehouden. Pas de laatste 150 meter ging Wout Poels de tandem Fuglsang-Buchmann voorbij. Als een pijl uit een boog kwam hij de laatste 900 meter van een klim van 19 kilometer lang naar voren geschoten. “Ik was de beste. Ik voelde het. Elke dag werd ik beter. Achteraf gezien had ik maandag beter wat langer aangeklampt, dan zag het er nu nog beter uit. Maar ‘als’ en ‘indien’ tellen in het wielrennen niet mee. Toen was Chris Froome onze kopman. Het is heel mooi om zo’n mooie overwinning te pakken na alles wat er hier is gebeurd. Het geeft Chris misschien wat extra kracht. Het is ook fijn voor de ploeg dat we niet met lege handen naar huis gaan en ook voor mezelf. Ik bewijs dat ze best op me kunnen rekenen als ik de vrijheid krijg. En als men nog onzeker was over mijn conditie, dan kan zoiets wel tellen. Na vandaag sta ik nu wel vijfde in de stand op 28 seconden, maar je weet maar nooit. Ik trek me op aan het gegeven dat ik vandaag echt wel de sterkste was. Waarom in de slotrit ook niet? Ik probeer het toch”, aldus de Nederlander van Team Ineos. Het rotweer? Het kon hem geen barst schelen. In zulke omstandigheden won hij drie jaar geleden ook Luik-Bastenaken-Luik. “Kijk, we zijn niet van suiker hé. Op het gegeven moment begon het wel te hagelen en dan zag ik een rots op de weg liggen. En onweer. Dan zit je ook niet helemaal op je gemak, maar al bij al viel het nog mee.”

Fuglsang wil eindzege

Jakob Fuglsang vond in Les Sept Laux-Montée de Pipay troost in de leiderstrui. De Deen heeft in het Critérium du Dauphiné uitzicht op een tweede eindzege in drie jaar tijd. Toen reed hij in een al even korte slotetappe bergop Richie Porte naar de filistijnen nadat Froome met het toenmalige Team Sky heel de etappe dynamiteerde. Hij was de derde hond die met het been ging lopen. “Mijn vrees is dat dit scenario zich richting Champéry ook voordoet. Alleen zit ik dit keer in een andere rol”, aldus de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik. “Zo’n korte slotbergrit valt als team ontzettend moeilijk te controleren. Het is anders dan vandaag waar Adam Yates als leider pas echt de laatste drie à vier kilometer van de klim werd bestookt.”

“Anderzijds is Astana als team heel hard gegroeid. We rijden veel meer als een blok. Je hebt ook een heel sterke ploeg nodig om de aanvallen langs alle kanten af te slaan”, stelde Fuglsang. In tegenstelling met Poels of witte trui Bjorg Lambrecht zei de 34-jarige Deen dat hij nooit in zulke extreme weersomstandigheden had gekoerst. Vrijdag al stond er ongemeen veel wind en nu was het koud en nat. De laatste tien kilometer voelde alles bij mij bevroren aan”, aldus de man die voor het tweede opeenvolgende jaar als absolute kopman naar de Tour trekt. “Dat was vorig jaar geen meevaller (hij werd pas twaalfde, red). Ik was ook niet honderd procent. Ik probeer ook te leren van de fouten die ik vorig jaar heb gemaakt.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden