Initiatiefnemers Lentecongrescentrum: "Bedelen en schoonspreken gaan we niet meer doen, het houdt hier op"

45ste kunstentoonstelling KWB Zaffelare keert terug naar het begin

KWB Zaffelare opende zaterdagavond haar 45ste kunsttentoonstelling in De Weg-Wijzer. De laatste.. of toch niet? Feit is dat de vereniging na de tegenvallende editie van vorig jaar in het Lootse Sierteeltmuseum tenminste nog één keer de rug rechtte, en (misschien) nu in schoonheid afscheid neemt. Met een terugkeer naar het oorspronkelijke concept: kunst van de eigen leden. Met dank aan het Lentecongrescentrum dat de potentiële kunstenaars op sleeptouw nam. "De KWB is de enige vereniging die onze boodschap begrepen heeft", vertelde Luc Van Autreve.

In 1974 startte KWB Zaffelare met een eerste kunsttentoonstelling, met werk van de plaatselijke KWB-leden. Een concept dat met de jaren evolueerde en gaandeweg "echte" kunstenaars aantrok. De bekendste die er ooit exposeerde was wellicht Willem Vermandere. De belangstelling groeide, ook in wat ze de 'intellectuele' en 'politieke' kringen noemden. Maar de interesse nam ook weer af. Het voortdurend verkassen van locatie, van de basisschool naar de St-Hubertuskring en uiteindelijk naar het Sierteeltmuseum, zat daar wellicht ook voor iets tussen. "Het LoS was een mooie locatie, maar die lokte niet echt volk meer", stelde men vorig jaar vast. En men besloot ermee te kappen. Of toch niet: nog één keer - editie 45 - terug naar het oorspronkelijke opzet, kunst van de eigen leden.

Het resultaat daarvan is dit weekend dus te zien in de (nieuwe) gebouwen van De Weg-Wijzer."Een ontdekkingsreis vol verrassingen", noemde Luc Van Autreve het. Bestuursleden van KWB, maar ook hun gezinsleden en familie kwamen er voor het eerst met hun werk naar buiten. Geen drie of vier kunstenaars die fier voor hun werk poseerden,  maar creaties van in totaal 24 verschillende mensen, die hoogstens hun initialen onder of bij het werk plaatsten en de toeschouwers zelf lieten beslissen of het goed was of niet. Het stukje drempelvrees overwonnen ze één voor één door intensief te werken in de crea-ateliers van het Lentecongrescentrum, bij Patrick Van Rijckegem, Marcus Bundervoet en Hilde Van Puyenbroeck. Met mondjesmaat en wat aarzeling legden ze er een stukje van zichzelf in hun kunst. "Het is van mij" werd hun belangrijkste motivator.

Het LCC had het voorbije anderhalf jaar een missie en KWB was de enige vereniging die die begrepen had en mee op de kunstkar sprong, hoorden we van Luc Van Autreve. "Het LCC wil maar wat graag verder gaan met jullie. Maar het zal niet gaan want het houdt hier op", aldus de bevlogen mede-initiatiefnemer. "In het najaar wordt het hierachter (op de locatie van de oude kleuterschool) een werf. We weten ondertussen dat we niet moeten rekenen op de zusters of wie hen vertegenwoordigt, ook niet op de projectontwikkelaar en evenmin op het gemeentebestuur van Lochristi, van wie we na oktober niets meer hoorden. Wat was er ook weer te doen in oktober? Maar bedelen en schoonspreken gaan we nu niet meer doen."

45ste kunsttentoonstelling van KWB Zaffelare, vandaag en maandag tijdens het kermisweekend doorlopend te bezoeken in De Weg-Wijzer in Zaffelare. Gewoon de beachflags van de KWB ter plaatse volgen, en het hoofdgebouw in de Kanunnik Triestlaan binnenstappen. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio