camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Studenten HoGent krijgen studiepunten als ze mensen thuis helpen

Computerpanne? De IT-student komt naar u toe

Je computer die dienst weigert of je smartphone die plots in het Russisch staat? Er staat een klein leger IT-studenten klaar die zulke problemen aan huis komen oplossen. Beego heet de start-up, die de schuchtere nerds sinds vorig jaar naar buiten brengt. Voortaan kunnen die studenten naast geld ook studiepunten verdienen met hun job.

Het lijkt een beetje op Deliveroo: Beego laat studenten per fiets aan huis komen. “Maar in plaats van maaltijden te leveren, lossen ze je computerproblemen op”, zegt oprichter Frederick Scraeyen. Concreet: uw computer of smartphone werkt plots niet meer. “Dan bel je ons telefoonnummer: je komt terecht bij Betty, die een student voor je zal uitzoeken die in de buurt woont. We hebben voor de telefoon gekozen omdat de drempel zo laag blijft, al kun je ook online een afspraak maken. De dienst kost 19 euro per halfuur en daarnaast betaal je ook drie euro verplaatsingskosten. Als student hou je daar gemiddeld 14,5 euro per uur aan over, afhankelijk van je ervaring.” Voorlopig is de dienst actief in Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven.

Beego bestaat nu goed anderhalf jaar: “We hebben zo’n 70 studenten en hebben al 2.000 problemen opgelost”, zegt Scraeyen. “De meeste oproepen krijgen we rond inloggen: bij homebanking of het online indienen van je belastingen, bijvoorbeeld. Vergeten paswoorden komen ook vaak terug. Onze studenten leiden we zo op dat ze ook tips geven. En natuurlijk kijken ze weg wanneer de klant zijn wachtwoord ingeeft.”

Cliché doorbreken

Nieuw is dat vanaf volgend academiejaar IT-studenten aan de HoGent naast centen ook punten kunnen verdienen door te werken voor Beego. “In de opleiding toegepaste informatica krijgen studenten ook een traject waarin ze zichzelf als IT’er moeten leren kennen, “zegt opleidingshoofd Margot De Donder. “Elk jaar moeten ze zo drie studiepunten verdienen. Dat kan onder meer door naar een internationale beurs te gaan, of bijvoorbeeld door een website te bouwen voor de voetbalclub waarin ze spelen. Een belangrijk aspect is buitenkomen en de kloof tussen IT en de gewone mens te verkleinen. En om dat clichébeeld van de schuchtere IT’er alvast voor sommigen te doorbreken. Daarom zal het vanaf volgend jaar zal dus ook mogelijk zijn om via Beego die punten te verdienen.”

“Maar ze zullen die punten niét halen door zo veel mogelijk huisbezoeken te doen”, zegt Margot De Donder. “Het gaat ons om het engagement en wat ze over zichzelf leren in die periode. Onze studenten zullen ons moeten uitleggen hoe ze gegroeid zijn tijdens die bezoeken, hoe ze hun klantgerichtheid hebben kunnen aanscherpen en hoe ze hun IT-kennis hebben kunnen overbrengen.”