Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Francky Dury maakt zich voorlopig nog geen zorgen. “We hebben zes weken om iedereen klaar te krijgen.”Bart Vandenbroucke

VoetbalJupiler Pro League Zulte Waregem begint aan het nieuwe seizoen

Francky Dury moet starten met amper veertien spelers

“Ik ben ervan overtuigd dat we de juiste spelers zullen binnenhalen"

Veertien kernspelers trapten gisteren het ­nieuwe seizoen van Zulte Waregem op gang. Nieuwkomer Dimitri Oberlin wordt pas eind deze week verwacht. Maar Francky Dury maakt zich geen zorgen. “Ik heb het voetbal zien veranderen en pas mij aan.”

Voor één keer hadden de afwezigen geen ongelijk, want er was weinig nieuws onder de zon aan de Gaverbeek. De veertien spelers die hun opwachting maakten voor de veldtraining, waren vertrouwde gezichten. Francky Dury liet de training over aan zijn staf en nam zelfs uitgebreid de tijd om duiding te geven bij de stand van zaken. De coach maakte een ontspannen indruk na vier weken vakantie. “Ik zat nochtans niet stil. Ik ging wel even op reis, maar tegenwoordig betekent dat ook werken. In februari heb ik mijn schouders gezet onder de scouting en we werken nu echt gestructureerd. We hebben de profielen van de spelers die we nodig hebben uitgetekend en sindsdien zijn we naarstig op zoek. Het komt goed, maar er is tijd nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we de juiste spelers zullen binnenhalen. Vroeger kon je als trainer inderdaad eisen of er tenminste naar streven om de kern op papier te hebben voor de start van de voorbereiding. Nu is dat een utopie. Sommige competities eindigen pas laat en beginnen ook later. In de Spaanse liga B wordt nu zelfs nog gespeeld, stel je voor. Alles gebeurt tegenwoordig later en als trainer moet je je aanpassen aan de markt, ik heb daar geen enkel probleem mee.”

“Ik zie echter het probleem niet. Vorig jaar hadden we vooral huurlingen en spelers die einde contract waren. Nu hebben we wel 24 man ter beschikking en we hebben een cyclus van zes weken om iedereen klaar te krijgen.”

Doel is weer om Play-off 1 te halen, maar Dury beseft dat dit een stevige klus wordt. “We zijn er vijf keer bij geweest en het kan nog, maar het wordt alsmaar moeilijker. Er is de G5 en nu ook Antwerp. Ik keek met belangstelling naar de finale van Play-off 2. Kortrijk klopte ons vijf keer en zag zich al Europees spelen, maar verloor van Charleroi, dat op zijn beurt van Antwerp verloor. De ploegen van Play-off 1 zijn in het voordeel en dat zal niet zo gauw veranderen, want de formule blijft wat ze is. En dat begrijp ik wel. Aan de Champions League komt men ook niet, want de formule is top – maar dan vooral voor wie erin speelt.”

Essevee traint deze week dagelijks. Zaterdag is er de sfeertraining. Volgende week wordt een oefenwedstrijd gespeeld tegen Sparta Petegem.

Het beste van Enkel voor abonnees