Wie hier nog zwerfvuil of hondenpoep achterlaat is gezien

Het vele zwerfvuil in de verschillende wijken en straten in Anderlecht tasten de levenskwaliteit van de inwoners aan. Foto: amg

Brussel / Anderlecht -

Zwerfvuil, hondenpoep en loslopende honden: het gemeentebestuur van Anderlecht heeft er genoeg van. Er komen meer mobiele camera’s en een netheidsteam.

Verschillende wijken in Anderlecht kampen al jaren met zwerfvuil. Daarom heeft het gemeentebestuur een balans opgemaakt: straat per straat en wijk per wijk zijn de problemen opgesomd. “Er werden meer dan tweehonderd zogenaamde zwarte punten vastgesteld. De meest voorkomende problemen zijn sluikstorten, hondenpoep en loslopende honden, en niet onderhouden trottoirs en terreinen.

Iedere wijk heeft ook te kampen met specifieke problemen. “Door die in kaart te brengen, kunnen we voor iedere wijk apart de dingen aanpakken”, zegt schepen van Preventie Alain Kestemont (Défi).

“Wijken zoals Kuregem en de buurt langs het Kanaal kampen al langere tijd met zwerfvuil. Al die jaren is de situatie in die wijken niet verbeterd. Sterker nog: in wijken die vroeger geen last hadden van zwerfvuil, duiken nu ook netheidsproblemen op. Burgers spraken er ons zelfs over aan.”

“De levenskwaliteit van de bewoners is voor ons zeer belangrijk. Dus willen we daar extra aandacht aan besteden”, zegt burgemeester Eric Tomas (PS). “Extra acties dringen zich op.”

Campagne

Eind mei werd er al een bewustmakingscampagne gelanceerd onder de noemer #1070respect, om de inwoners van de gemeente aan te moedigen dagelijks goede gewoonten aan te nemen en zo de overlast in de openbare ruimte te beperken.

Vanaf de zomer wordt er een netheidsteam opgericht. De gemeente werft 65 jobstudenten aan om dat team tijdens de zomer te versterken.

Ook het aantal mobiele en vaste camera’s worden verhoogd, om sluikstorten te bestrijden en de daders doelgerichter te bestraffen. De openbare vuilnisbakken worden vernieuwd en de locatie van de glascontainers worden verbeterd. De gemeente neemt verder een nieuwe digitale toepassing in gebruik om de problemen intern beter te kunnen opvolgen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio