Patrick Lefevere praat met Elia Viviani, die monsterbod op zak heeft

Patrick Lefevere praat met Elia Viviani, die monsterbod op zak heeft

Foto: Photo News

De kans is groot dat Elia Viviani (30) na dit jaar vertrekt bij Deceuninck-Quick Step. De Italiaan heeft een riante aanbieding van Cofidis op zak en wil deze week beslissen. Patrick Lefevere trekt vandaag naar Zwitserland voor een gesprek, maar wil niet tot elke prijs gaan. “Met Jakobsen en Hodeg heb ik nog twee goeie sprinters.”

LEES OOK. Onze wielerreporter Wim Vos over de grote kracht van Patrick Lefevere: “Hij weet wie onvervangbaar is en wie niet”

Na UAE Emirates en Bora-Hansgrohe is nu ook Cofidis in de dans gesprongen rond Viviani. Het team wil zo snel mogelijk naar de World Tour en heeft een nieuw vlaggenschip nodig. Het contract van de huidige kopman Nacer Bouhanni loopt dit jaar af. De Fransman kon op vijf jaar tijd zijn jaarloon van 1,5 miljoen euro nooit waarmaken. Viviani is een ander verhaal. Vorig jaar was de Italiaan met 18 zeges goed voor 25 procent van de 73 overwinningen van Quick Step. De Franse ploeg ziet zo’n sprintbom wel zitten en heeft daar veel geld voor veil.

“Bedragen ken ik niet, maar ik heb het ook gehoord”, zegt Patrick Lefevere. “Ach, als ik alle geruchten moet geloven, rijdt volgend jaar de helft van mijn ploeg voor Cofidis (ook Philippe Gilbert werd er al genoemd, nvdr.). Ik ben blij voor Cedric Vasseur. Ik heb hem als renner altijd graag in mijn ploeg gehad. Blijkbaar heeft hij als ploegmanager van Cofidis ook de zaken goed voor elkaar.”

Viviani wil deze week over zijn toekomst beslissen. Twee jaar geleden sprong Lefevere voor hem in de bres toen hij een contract bij UAE Emirates zag afgeketst. Viviani wil graag bij Deceuninck-Quick Step blijven, maar hij wil ook boter bij de vis. Lefevere heeft echter al veel moeten betalen om Julian Alaphilippe te kunnen verlengen en zal moeilijk kunnen tippen aan het bod van Cofidis. Bovendien hoort ook lead-out Fabio Sabatini tot de deal. Lefevere vliegt vandaag naar de Ronde van Zwitserland voor een gesprek met Viviani. “Ik ben benieuwd naar wat Elia te vertellen heeft. Ik ben bereid te onderhandelen, maar niet tot elke prijs.”

Opnieuw een Italiaan

Lefevere weet waarover hij praat. Anders dan Alaphilippe is Viviani als sprinter niet onvervangbaar. De voorbije jaren zorgde Lefevere met succes voor de opvolging van achtereenvolgens Mark Cavendish, Marcel Kittel en Fernando Gaviria. “Met Jakobsen en Hodeg heb ik nog twee snelle sprinters, die elk jaar stappen zetten. En er zijn nog nieuwe mannen op komst. Bij SEG rijdt er een jonge Italiaan (Alberto Dainese, nvdr.) die ook snel sprint.” Een nieuwe Italiaan als vervanger van de 30-jarige Viviani: het zou dus zomaar kunnen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.