Johan Bruyneel in De Kleedkamer: “Ik vind nog altijd dat Lance en de ploeg al die Tours gewonnen hebben”

Johan Bruyneel in De Kleedkamer: “Ik vind nog altijd dat Lance en de ploeg al die Tours gewonnen hebben”

Opgemerkte gast gisterenavond in De Kleedkamer, het VRT-wielerpraatprogramma van Ruben Van Gucht, was Johan Bruyneel. De ex-ploegleider van Lance Armstrong sprak voor het eerst voor de camera’s, onder anderen over Lance Armstrong en de wielersport in het algemeen.

Bruyneel is voor zijn aandeel in de dopingcultuur rond Lance Armstrong levenslang geschorst door de UCI en mag bijgevolg geen enkele officiële functie opnemen in de wielersport. “Wielrennen is mijn leven geweest, nog altijd”, aldus Bruyneel. “Ik zit er van jonge leeftijd in, heb het altijd zeer graag zelf gedaan en ben ook altijd graag sportdirecteur geweest. Ik zie nog altijd zeer graag wielrennen op televisie en heb ook nog altijd een mening. Waarom zou ik die mening niet meer mogen geven, het is een vrije wereld. Wordt mijn mening aanvaard, dan is dat goed. Wordt ze niet in dank afgenomen, dan is het ook maar zo.”

Johan Bruyneel in De Kleedkamer: “Ik vind nog altijd dat Lance en de ploeg al die Tours gewonnen hebben”
Foto: BELGA

Bruyneel komt uit een zware periode. Er was niet enkel de sportieve schorsing maar ook familiaal beleefde hij nare tijden met een vechtscheiding. “Dit gesprek was twee jaar geleden niet mogelijk geweest”, klinkt het. “Ik heb veel zulke periodes gekend. Maar ik ben dat te boven. Ik ga niet meer terugkijken op die periode. Ik leef in de tegenwoordigheid en kijk alleen nog naar de toekomst. Het is niet altijd makkelijk geweest. Soms zeer moeilijk zelfs, en nu nog. Maar achteruitkijken brengt me niets op. Wat gebeurd is, kan ik niet meer veranderen.”

Lance Armstrong

Uiteraard kwam Lance Armstrong aan bod. “We hebben nog altijd bijna dagelijks contact”, vertelde Bruyneel. “Bellen, whatsapp. Lance is ook iemand die vooruit kijkt, zonder wrange gevoelens. Ge kunt er toch niets meer aan veranderen. Het gaat goed met hem, hij heeft bepaalde projecten en ambities, familiaal gaat het hem goed.”

Johan Bruyneel in De Kleedkamer: “Ik vind nog altijd dat Lance en de ploeg al die Tours gewonnen hebben”
Armstrong en Bruyneel. Foto: IMAGEGLOBE

Over hun gezamenlijk verleden, wat resulteerde in de levenslange schorsing, is Bruyneel duidelijk.”Ik ga nooit zeggen dat ik een slachtoffer ben van mijn tijd of het systeem”, aldus de Oost-Vlaming. “Als je zelf bepaalde beslissingen neemt, moet je daar ook zelf achteraf de verantwoordelijkheid van dragen. We hebben bepaalde dingen toen misschien arrogant aangepakt, dat ga ik niet ontkennen en daar ben ik ook in meegegaan. Maar als puntje bij paaltje komt en je kijkt terug op die tijd… (Denkt na) Ook al staat Lance niet meer op het palmares van de Tour, toch vind ik dat hij en onze ploeg die Tours allemaal gewonnen hebben. Je kan toch moeilijk een periode van zeven jaar Tour de France hebben zonder dat er een winnaar is. Als ze zijn titel afpakken, dan moeten ze een andere winnaar aanduiden. Er is niemand opgestaan om te zeggen: ‘How, ik win de Tour.’ Niet de tweede, niet de derde, niet de tiende… Ze hebben dat allemaal niet gezegd. Dat is tekenend voor die tijd.”

Armstrong was voor Bruyneel gewoon de beste. “Elke kampioen was de beste van zijn generatie, van dat bepaald tijdperk. Met alle voor- en nadelen die eraan verbonden waren. Ik zie niet in waarom dat niet zo zou geweest zijn in de periode van Armstrong. Toen wij succes hadden, dan was dat omdat wij in die periode de beste waren.”

Persoonlijke toekomst

Over zijn eigen toekomst kon Bruyneel niet veel zeggen. “Ik ben er mij van bewust dat mijn schorsing levenslang is. Ik heb veel mogelijkheden gehad maar door de persoonlijke problemen die ik heb gekend en door mijn schorsing op sportief vlak zijn die soms in het water gevallen. Een aantal projecten werden hierdoor gesaboteerd. Je aanvaardt het en kijkt vooruit.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.