Nu ook officieel: Play-off 2 zit vanaf volgend seizoen in een nieuw kleedje

Nu ook officieel: Play-off 2 zit vanaf volgend seizoen in een nieuw kleedje

Foto: BELGA

De vernieuwing van Play-off 2 is goedgekeurd door de reglementencommissie van de KBVB en gaat dus officieel in vanaf volgend seizoen. Vanaf nu wordt er gespeeld met vier poules van vier teams, inclusief de kampioen van 1B en de degradant van 1A. Die waren tot nu toe vrij na het einde van de reguliere competitie.

In Play-off 1 verandert niets: dat blijft een competitie met de zes beste teams uit de reguliere competitie die onderling uitmaken wie landskampioen wordt. De door sommigen gecontesteerde halvering van de punten na de reguliere competitie blijft behouden.

Play-off 2 ondergaat wel een grondige facelift. In plaats van twee reeksen van zes teams (9 teams uit 1A en drie teams uit 1B) krijgen we nu vier poules met vier teams. Dat zijn de tien teams uit 1A die niet aan PO1 mogen deelnemen, inclusief de degradant uit 1A, aangevuld met zes teams uit 1B, inclusief de ploeg die promoveert. Zowel de degradant uit 1A als de kampioen uit 1B namen de voorbije jaren niet aan de play-offs deel en zagen bijgevolg hun seizoen in maart al eindigen.

Vier poules

De zestien ploegen worden onderverdeeld in vier poules van vier die elkaar uit en thuis bekampen, goed voor zes wedstrijden. De vier poulewinnaars plaatsen zich voor de halve finales waar met heen- en terugmatchen de twee finalisten worden gezocht. Ook de finale verloopt met heen- en terugwedstrijden. De winnaar van deze finale speelt de Europese barragematch op het veld van het nummer vier uit PO1 met als inzet een Europees ticket.

Ook Play-off 3 krijgt een ander kleedje met slechts twee deelnemers, het nummer zeven en acht uit 1B. Zij maken in een ‘best of five’ uit wie degradeert uit het profvoetbal. Het nummer zeven uit het eindklassement krijgt drie punten voorsprong en heeft het eerste thuisvoordeel.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.