FOTO. Ives Claeys, Labyrinth en Wouter Berlaen winnen de Zultse Cultuurprijzen

Op initiatief van de Cultuurraad Zulte werden op vrijdagavond in de raadzaal van het gemeentehuis voor de vijfde keer de Cultuurprijzen uitgereikt. Met dit initiatief wil de Cultuurraad het cultureel leven in de gemeente Zulte bevorderen en breed bekend maken. Ives Claeys, Labyrinth en Wouter Berlaen kwamen als winnaars uit de bus. Een fotoreportage van Pol De Frene.

Genomineerden

De ‘Cultuurjubilaris’ beloont een persoon die zich gedurende 25 jaar belangeloos en onafgebroken heeft ingezet in een (socio-)culturele vereniging. Ives Claeys en Guido De Boever waren hier de genomineerden.

De ‘Prijs voor Cultuur’ beloont een persoon of vereniging uit Zulte die een bijzondere artistieke of culturele prestatie geleverd heeft tijdens het voorbije kalenderjaar. De vzw Labyrinth, Simon Verheylesonne en Leentje Vandemeulebroecke werden door de Zultenaren genomineerd.

Voor de ‘Cultuurlaureaat’ die de persoon of vereniging beloont die het cultureel imago van de gemeente op de kaart zette, werden Wouter Berlaen en Marie-Ange Verstaen genomineerd.

Laureaten

Voor 2019 werd Ives Claeys uitgeroepen tot Cultuurjubilaris, omdat hij al 25 jaar op de planken staat van het Zultse amateurtheater waaruit hij niet meer weg te denken is. De Prijs voor Cultuur 2019 ging naar Labyrinth, omdat dit initiatief op een originele manier cultuur toegankelijk maakte voor het talrijke publiek.  Singer-songwriter Wouter Berlaen ging aan de haal met de prijs Cultuurlaureaat 2019 voor de onbevangen en authentieke wijze waarmee hij in het Zultse dialect zingt.

De drie winnaars kregen een aandenken overhandigd van de hand van beeldend kunstenaar Simon Verheylesonne, terwijl de genomineerden een foto van Anne De Meulemeester mee naar huis mochten nemen.

De prijsuitreiking werd muzikaal omkaderd door het ensemble Post Quartam dat een gevarieerd programma liederen ten gehore bracht en door de jonge zigeunerviolist Pal Laszlo Szomora, die de aanwezigen wist in te pakken met zijn vioolspel.

Cultuurraad 2019-2024

Voorzitter Patric Jacobs lichtte de missie van de nieuwe Cultuurraad 2019-2024 toe: ‘De raad zal aandacht besteden aan zijn zichtbaarheid en erop toezien dat zijn visie op cultuur weerspiegeld wordt in de gemeentelijke Meerjarenplanning 2020-2025. Daarvoor wordt gerekend op een daadkrachtiger ondersteuning door het gemeentebestuur van het soms moeilijke vrijwilligerswerk en op de verantwoorde restauratie van het Huis Meheus dat dient uit te groeien tot een wezenlijk onderdeel van het cultuurhistorisch patrimonium van Zulte, met een cultuur- en erfgoed gerelateerde openbare gemeenschapsfunctie.’ Burgemeester Simon Lagrange en cultuurschepen Michaël Vandemeulebroecke kregen het advies met aanbevelingen hiertoe overhandigd door de voorzitter.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio