Rutten: “Onderhandelen doe je met partijen waarmee je regering wil vormen”

Rutten: “Onderhandelen doe je met partijen waarmee je regering wil vormen”

Foto: Photo News

“We zijn nu aan de derde ronde van de Vlaamse formatie begonnen en ik vind dat je beter op voorhand duidelijk bent.” Dat zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in de marge van de eedaflegging in het Vlaams Parlement. “Onderhandelen doe je met de partijen waarmee je een regering wil vormen.”

Gwendolyn Rutten gaf maandag al een stevig signaal aan Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA). Ze vroeg hem klare wijn te schenken en zei dat haar partij niet wil deelnemen aan oefeningen waaraan ook Vlaams Belang deelneemt.

“Dat is ook de boodschap die ik onder vier ogen geef”, zei Rutten dinsdag in het Vlaams Parlement. “Het kan niet zijn dat Vlaams Belang een akkoord zou onderhandelen dat andere partijen dan moeten uitvoeren.”

Rutten bevestigde wel dat haar partij nog van dichtbij betrokken is bij de formatie: “Ik heb heel regelmatig contact met Bart De Wever.”

Ook Crevits voert druk op

“Ik verander niet, zoals sommige anderen, na de verkiezingen van gedacht.” Dat zei Hilde Crevits (CD&V) in de marge van de eedaflegging in het Vlaams Parlement. “Wij werken niet samen met extreme partijen.”

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vroeg maandag aan Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) om “klare wijn te schenken”. Ze zei dat haar partij niet wil deelnemen aan oefeningen waaraan ook Vlaams Belang deelneemt. CD&V-voorzitter Wouter Beke herhaalde daarna op Twitter dat ook zijn partij niet wil samenwerken met Vlaams Belang.

“Het standpunt van CD&V over Vlaams Belang is duidelijk”, zegt ook Hilde Crevits op haar beurt. “Maar het is Bart De Wever die beslist welke stappen moeten worden genomen.” Uitleg over de lopende formatie wil ze liever niet geven. “Maar er wordt gesproken met De Wever.”

Play

bekijk ook

Gwendolyn Rutten (Open VLD): “We zullen nooit met Vlaams Belang samenwerken”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees