Hogere slooppremie en taxicheques: Stad steekt extra geld in lage-emissiezone

Hogere slooppremie en taxicheques: Stad steekt extra geld in lage-emissiezone
Gent -

Gent maakt extra geld vrij om haar wagenpark te vergroenen, vooral dat van gezinnen met een laag inkomen. Wie zijn wagen wegdoet, kan 100 gratis taxicheques krijgen. De slooppremie wordt zelfs opgetrokken tot maximaal 1.500 euro. Wie zijn auto de voorbije maanden al liet slopen, komt in aanmerking voor extra steun.

U woont binnen de ring en heeft een oude dieselwagen en een beperkt inkomen? Dan geeft de Stad u 1.500 euro als u uw auto laat slopen. Dat is vijfhonderd euro meer dan het voorbije anderhalf jaar. Ook het bedrag voor wie zijn oudere benzinewagen laat slopen is opgetrokken tot 1.125 euro. De nieuwe subsidies gelden tot 30 juni volgend jaar.

“Voortschrijdend inzicht”, zegt Milieuschepen Tine Heyse (Groen). “De luchtkwaliteit in Gent moet beter, maar we willen dat op een zo sociaal mogelijke manier realiseren. Nu hebben we vastgesteld dat het voor mensen met een laag inkomen niet evident is. Daarom doen we voor hen iets extra.”

De oppositie en meerderheidspartij SP.A drongen al langer aan op meer flankerende maatregelen voor de lage-emissiezone. Die wordt in Gent ingevoerd vanaf 2020. Vuile wagens mogen er dan niet meer in.

Gratis taxicheques

Wie zijn wagen al liet slopen sinds oktober 2017 en dus een lagere subsidie kreeg, komt nu dus misschien in aanmerking voor extra steun. Het gaat in totaal om zo’n 400 mensen die de Stad binnenkort allemaal een brief verstuurt. “Als zij voldoen aan de inkomenscategorie, dan passen wij het verschil bij”, aldus Heyse. “Het is vervelend voor onze administratie. Maar het zou niet netjes zijn om mensen die hun wagen al sneller hebben laten slopen, te straffen.”

Daarnaast hebben Gentse gezinnen met een beperkt inkomen die hun auto wegdoen vanaf 1 juli tot 31 december 2021 recht op 100 gratis taxicheques. Dat komt neer op 250 euro waarmee kwetsbare gezinnen een taxi kunnen nemen.

Speed pedelec

Ook de lijst met subsidies voor alle Gentse gezinnen wordt vanaf oktober stevig uitgebreid. Gentenaars die hun nummerplaat inleveren, kunnen 500 euro krijgen. Naast de aankoop behoort nu ook de huur van een gewone of elektrische (brom)fiets of speed pedelec tot de mogelijkheden. Ook een abonnement op autodelen of het openbaar vervoer komt in aanmerking.

Marktkramers kunnen dan weer tot 10.000 euro krijgen om een marktvoertuig te kopen dat de LEZ binnenmag, of om hun motor te vervangen. Wie het verkoopgedeelte van zijn marktvoertuig wil inrichten, kan maximaal 5.000 euro extra krijgen. Foorkramers dringen allang aan op een vrijstelling voor hun voertuigen, maar die komt er dus niet.

LEES OOK: Oppositie kritisch over lage-emissiezone:"Breid slooppremie over heel Gent uit"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio