Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Oppassen geblazen als je een nest ontdekt, want de rups kan erg irriterend zijn voor huid en ogen.foto’s evb

Wie naar Werchter gaat, is maar beter op zijn hoede voor dit vervelende insect

Werchter

-

In Werchter en Rotselaar zijn verschillende nesten van de eikenprocessierups verwijderd. Toch blijft het voor kampeerders opletten. Wie een broeihaard ziet, wordt gevraagd dit onmiddellijk aan de eigenaar van de camping te melden.

De eikenprocessierups kan irritatie aan huid en ogen veroorzaken. In de meeste gevallen krijg je na contact jeuk die na enkele dagen automatisch verdwijnt. Ook vorig jaar werden verschillende brandhaarden in de omgeving van kampeerterreinen geblust. Net zoals in 2018 werd camping Klokkenberg zwaar aangevallen door het beestje, maar voorlopig is het gevaar gaan liggen. Ook aan De Plas – domein Ter Heide – werden brandhaarden aangepakt.

“De meeste rupsen zijn verwijderd, samen met de brandhaarden. De kans bestaat dat ze tegen volgende week terugkomen, maar zeker niet in de enorme aantallen van vorige week”, zegt Koenraad Priels van Priels Treework uit Kessel-Lo, het bedrijf dat samen met de gemeentelijke diensten de branden bestrijdt. De eerste grote bestrijdingsactie werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotselaar.

De eikenprocessierups is vooral actief na een relatief warme winter met weinig vriestemperaturen. De Werchterse grond warmt in het voorjaar sneller op, zodat de overlevingskans van de beestjes groter wordt.

Jelle Wouters Burgemeester (CD&V) “Elke uitbater wordt tijdens Rock Werchter geacht om bij uitbraak een eigen bestrijder in te schakelen”

“Werchter ligt op zandgrond, we liggen eigenlijk in de Zuiderkempen, in Rotselaar is het probleem minder”, beweert een buurman van camping Klokkenberg die eiken in de achtertuin heeft. Hij zag de voorbije jaren de evolutie van het aantal brandhaarden. “Ook dit jaar maak ik voor de bezoekers van camping Klokkenberg waarschuwingsbordjes. Verleden jaar bleek dat alvast broodnodig te zijn.”

Volgens Koen Priels zijn de haarden makkelijk te herkennen aan het grote witte web met dikke witte bol in de eik. “Maar mensen beseffen niet dat een brandhaard evengoed kan ontstaan aan de mast, en dus ook aan de voet van een boom.”

Uitbaters krijgen herinnering

De uitbaters van weides of kampeerterreinen krijgen de volgende dagen alvast een herinnering in de bus. “Tijdens de Rock Werchterperiode zijn we niet verantwoordelijk voor de bestrijding van de rups. Elke uitbater wordt geacht om bij uitbraak een eigen bestrijder in te schakelen”, zegt burgemeester Jelle Wouters (CD&V). “Gisteren hadden we hierover nog een intern overleg.”

Een buurman van de camping maakte waarschuwingsbordjes voor bezoekers.

Hij benadrukt dat Rotselaarse verenigingen wel op de steun van de gemeente kunnen rekenen tijdens andere periodes. Volgens Koen Priels is de rups niet preventief te bestrijden: “De beestjes hangen inmiddels al jaren rond in deze regio, de warme winters en zomers spelen hierbij een grote rol.”

Het beste van Enkel voor abonnees