Houdt knie ook sprinter Gaviria uit de Tour? Cavendish test in Slovenië

Houdt knie ook sprinter Gaviria uit de Tour? Cavendish test in Slovenië

Fernando Gaviria kan momenteel nog steeds niet voluit trainen. Foto: BELGAIMAGE

Tom Dumoulin is niet de enige grote naam die de Tour dreigt te missen door knieproblemen. Fernando Gaviria zit in hetzelfde schuitje.

De Colombiaanse sprinter won vorig jaar bij zijn debuut meteen twee ritten en droeg één dag het geel. Nu is de kans groot dat hij niet wedstrijdfit zal bevonden worden door knieproblemen. “Fernando traint wel, maar het zijn slechts rustige duurtrainingen. Voor intensieve trainingen en sprintjes is het nog te vroeg”, zegt Jose Matxin, sportief manager van UAE Emirates.

Gaviria zou normaal vandaag starten in de Ronde van Slovenië, maar dat was geen optie. Zijn laatste wedstrijd was de Giro, die hij in de zevende rit beëindigde met een opgave. Matxin: “Voor de Giro had Fernando deelgenomen aan twee pistewedstrijden in Colombia om zich proberen te plaatsen voor de Spelen van Tokio. Hij is toen twee keer op zijn knie gevallen. Door de koude en de regen van de eerste Giro-week is zijn knie nadien beginnen te irriteren.”

Gaviria nam twee weken rust en liet zich onderzoeken en behandelen in Keulen, bij ploegarts Dirk Tenner. Inmiddels traint hij weer, maar de ploeg wil eerste zien welke wattages hij kan trappen om hem eventueel wedstrijdklaar te achten. De beslissing over zijn deelname aan de Tour valt maandag.

Wel goed nieuws bij UAE Emirates, Fabio Aru is aan de beterhand. De Italiaanse klimmer is aan de slag in de Ronde van Zwitserland en presteert beter dan verhoopt. Normaal mikt hij op de Vuelta, maar mocht Aru deze week geweldig goed rijden, kan hij ook nog in aanmerking komen voor de Tour. “Ook over hem beslissen we maandag”, aldus Matxin.

Lakmoesproef voor Cavendish in Slovenië

Ben Hermans (Israël Cycling Academy) en Laurent Evrard (Meridiana) zijn de twee Belgen aan de start, maar de Ronde van Slovenië staat toch vooral in het teken van Mark Cavendish. De 34-jarige Britse sprinter is volgens zijn ploeg Dimension Data officieel nog niet zeker van zijn Tourselectie. Niemand twijfelt eraan dat Cavendish zal starten in Brussel, maar hij kan toch best een paar spraakmakende resultaten noteren om zijn kwakkelende ploeg op het gemak te stellen. De dertigvoudige Tourritwinnaar staat immers al zestien maanden droog. Zijn beste resultaat van het seizoen was de derde plaats in de derde rit van de Ronde van Turkije. Cavendish reed al drie keer de Ronde van Slovenië, maar kon er nog nooit een rit winnen. In de eerste rit van vandaag ligt zijn grootste kans.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.