“Twee flessen whisky drinken op een dag is volgens Jan Ullrich geen probleem”

“Twee flessen whisky drinken op een dag is volgens Jan Ullrich geen probleem”

Foto: BELGAIMAGE

Nee, het gaat nog steeds niet goed met ex-Tourwinnaar Jan Ullrich. Dat bleek uit wat zijn voormalige ploegleider Rudy Pevenage vertelde in het tv-programma ‘De Kleedkamer’, waarin Ruben Van Gucht vooruitblikt op de Tour de France van dit jaar. “Jan zegt dat twee flessen whisky drinken op een dag het beste is voor je gezondheid...”

In de eerste van twee afleveringen van De Kleedkamer voor de Tour waren met Johan Bruyneel, Rudy Pevenage, Dirk Demol en José De Cauwer vier bekende (ex-) ploegleiders te gast. Bruyneel sprak sinds zijn schorsing voor het eerst openlijk over Lance Armstrong (“Ik vind nog altijd dat Lance en de ploeg al die Tours gewonnen hebben”) maar ook Pevenage sprak openhartig over zijn voormalige pupil, de Duitser Jan Ullrich.

De voorbije jaren kwam Ullrich (45) enkel negatief in het nieuws met verhalen over drank, drugs en depressies. Zijn wankele mentale gezondheid was al een item tijdens zijn actieve carrière maar hij belandde pas echt in een neerwaartse spiraal toen zijn vrouw hem verliet in 2018.

“Jan wil niet zien dat hij een probleem heeft”

“Er is heel veel over hem geschreven, maar ook wel een beetje met reden denk ik”, vertelde Pevenage. “Al zijn beste vrienden en vertrouwelingen waren heel ongerust. Wij hebben alles geprobeerd om hem te laten opnemen. Dat is lang niet gelukt want hij wou dat gewoon niet. Jan wil niet zien dat hij ergens wel een probleem heeft. Hoewel wij daar allemaal van overtuigd zijn. Maar hij is een Dickkopf, zoals ze zeggen in het Duits: een keikop. Hij denkt dat hij goed bezig is en hij wil een beetje leven zoals een artiest: ‘s nacht leven en weinig slapen. Ik heb er toch mijn twijfels over. “

Pevenage heeft nog steeds nauw contact met zijn vroegere pupil: “Natuurlijk hebben wij nog contact: hij heeft me vannacht om half twee gebeld, maar ik sliep al. Ik heb het nog niet meegemaakt maar hij heeft al verschillende van zijn beste vrienden buitengezet omdat ze hem ervan probeerden te overtuigen dat hij niet goed bezig is. Als Jan zegt dat twee flessen whisky drinken op een dag voor hem geen probleem is omdat dat gerijpt is op een eiken vat en het beste is voor je gezondheid...”

Pevenage (65) won zelf als renner in de Tour van 1980 een etappe én het puntenklassement maar hij werd vooral na zijn carrière bekend als persoonlijke verzorger en begeleider van Jan Ullrich, met wie hij in 1997 de Tour won. Nadat de dopingbom barstte rond ‘Der Jan’ stapte hij (noodgedwongen) uit de koers en hij houdt zich tegenwoordig vooral bezig met immobiliën.

LEES OOK. ‘De Kleedkamer’ in teken van de Tour

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.