Tien Buffalo’s riskeren tot twee jaar cel voor georganiseerd gevecht met Standard-fans

Tien Buffalo’s riskeren tot twee jaar cel voor georganiseerd gevecht met Standard-fans

Voorbeeld van free fight Foto: VTM

Gent -

Tien supporters van KAA Gent en zes van Standard Luik riskeren tot twee jaar cel voor hun deelname aan een ‘free fight’. Verschillende van de verdachten die woensdag voor de rechter verschenen kregen eerder al een stadionverbod. “Ze zijn een gemakkelijk doelwit voor het criminele milieu”, zegt het Gentse parket.

‘Free fights’ zijn een vorm van hooliganisme waarbij supporters van een club op een afgelegen plaats en een welbepaald uur afspreken met hooligans van een andere club om elkaar te bevechten. Naar verluidt hebben de Buffalo’s in de wereld van de free fights’ een reputatie die sterker is dan Anderlecht en Club Brugge.

Zeker tien van die Buffalo’s spraken in augustus 2017 af in een bos in de buurt van Sint-Niklaas met supporters van Standard Luik. Het gerecht kwam dat partijtje knokken op het spoor via de controle van Whatsapp-berichten. Woensdag moesten de vechtjassen zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent. Uit voorzorg waren er een vijftal politieagenten in uniform aanwezig, bijgestaan door enkele in burger.

Tien Buffalo’s riskeren tot twee jaar cel voor georganiseerd gevecht met Standard-fans
Politieman houdt de verdachten in de gaten Foto: SLN

Bendevorming

Het parket vraagt celstraffen tot twee jaar, waarvan eventueel een deel met uitstel. “Het gaat om bendevorming”, zegt het parket. “Het was geen toevallige ontmoeting. Alles was goed georganiseerd. Er werd op voorhand afgesproken mondstukken, windels en specifieke kledij mee te brengen. Er was een hiërarchie, met een leider, deelnemers die slagen en schoppen uitdeelden en iemand die alles filmde en foto’s nam.”

Volgens openbaar aanklager Olivier Ruysschaert zijn er verschillende problemen met free fights: “De regels worden niet altijd gevolgd. Zelfs als iemand op de grond ligt krijgt die soms toch nog een schop of een klop. Wie zien dat er soms ijzers worden verstopt achter windels. Het kan ook leiden tot een escalatie van geweld. Het is voldoende dat er één iemand niet spoort en er kan een wapen worden bovengehaald of een fatale klap worden uitgedeeld. Het is naïef te denken dat free fights ideaal zijn om stoom af te laten of dienen als therapie”.

Criminelen

Ook het vrijwillige karakter van de free fights is volgens de aanklager twijfelachtig en tot slot ziet Ruysschaert linken met het criminele milieu: “Wie deelneemt aan free fights is een ideaal doelwit voor criminelen die dat soort gasten willen recupereren. Zeker in het buitenland zijn er huizenhoge problemen met motorbendes, afpersing en drugscriminaliteit”.

Advocaat Dennis Van Overstraeten, die optreedt voor de man die ervan wordt verdacht alles te hebben georkestreerd, benadrukt dat alle verdachten ondertussen hun lesje hebben geleerd en niet meer vechten. “Bovendien zijn er ook positieve gevolgen aan free fights. Zo vermindert het de criminaliteit rond de stadions”, zegt Van Overstraeten. “En voor en na het vechten wordt de hand geschud. Dat getuigt van respect voor elkaar.”

Voor zijn cliënt, die eerder al zes maanden stadionverbod kreeg, vroeg Van Overstraeten de vrijspraak, en in ondergeschikte orde de gunst van de opschorting of een werkstraf.

Doel voorbij

Advocaat Filip Van Hende, die twee vechtjassen vertegenwoordigt, verstaat dan weer de kwalificatie bendevorming, maar vindt ze onnodig. “Het parket geeft de zaak daarmee een allure die ze niet verdient”, zegt Van Hende. “De beklaagden kunnen worden vervolgd voor mededaderschap. Het parket moet opletten dat ze het doel niet voorbijschiet en die jongeren met een zeer zwaar strafblad opzadelt. Een toekomstige werkgever die “bendevorming” leest, weet niet wat er is gebeurd.”

Volgens openbaar aanklager Ruysschaert moeten de relschoppers zich afvragen of het nog de moeite is zich opnieuw in te laten met free fights: “Vroeg of laat lopen ze dan toch terug tegen de lamp en vliegen ze voor langere tijd in de cel en komt het gezinsleven op het spel te staan. Tijd om volwassen te worden. Ik vraag nu een duidelijk signaal van de rechtbank”. Wat dat signaal is, weten de beklaagden op 28 juni.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees