Jonge wolfjes op Nederlandse natuurpark de Veluwe

Er lopen zeker drie jonge wolven rond op het Nederlandse natuurpark de Veluwe. Zij behoren tot een nest waarin mogelijk vijf jongen zijn geboren. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer wolven in het wild zijn geboren, aldus de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer.

Terreinbeheerders hebben de jonge wolven op video vastgelegd. Waar de wolfjes precies zijn gezien, blijft geheim zodat mensen niet naar de dieren op zoek gaan. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten roepen wandelaars ook op om het nest met rust te laten en niet over de Noord-Veluwe te gaan rondzwerven.

Wolvenkenners hielden al rekening met de komst van jonge wolven, aangezien er sinds begin dit jaar een wolvenpaar op de Noord-Veluwe woont. Op de Midden-Veluwe heeft zich een solitaire wolvin gevestigd. In de tijd dat wolvinnen vruchtbaar zijn, vond een boswachter van Natuurmonumenten druppels zogeheten oestrusbloed.

LEES OOK. Er zijn wellicht al wolvenwelpjes: “Hopelijk laten de mensen hen met rust”

Dinsdag maakten twee wandelaars foto’s van de wolf die een reekalf greep. Natuurorganisatie Wolven in Nederland zei toen al dat het dier waarschijnlijk op prooi aan het jagen was voor zijn roedel. Toen de wolf de wandelaars opmerkte ging hij ervandoor. De wolven op de Veluwe hebben tot nu toe geen schapen of geiten gedood en voeden zich met wild.

Volgens Wolven in Nederland zijn de welpen twee tot drie maanden oud. Ze zouden in april zijn geboren. Het is gebruikelijk dat jonge wolven de eerste maanden met de moeder in het nest blijven. Daarna gaan ze op onderzoek uit. In het tweede levensjaar verlaten jonge wolven hun nest om elders een eigen territorium af te bakenen. Daarbij kunnen ze honderden kilometers afleggen.

De wolven die zich nu op de Veluwe hebben gevestigd zijn weggetrokken van roedels in Duitsland.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees