Nepbloemen schrikken sluikstorters af

Nepbloemen schrikken sluikstorters af

De containercoat lijkt te werken. Foto: mvl

Asse / Zellik -

In maart werd de ondergrondse afvalstraat aan de Noorderlaan in Zellik uitgerust met een containercoat, een kunstgrasmat met nepbloemen. Uit de eerste resultaten blijkt nu dat er effectief minder sluikstorten zijn aan deze afvalstraat.

Bij de voorstelling van de containercoats midden maart leek iedereen nog vrij sceptisch over het nut van deze relatief dure maatregel. De Nederlandse firma die de containercoats leverde, had hiermee wel al enkele goede resultaten geboekt in Nederlandse steden waar er opmerkelijk minder sluikstorten waren in de buurt van afvalstraten met containercoats.

Omdat de afvalstraat aan de Noorderlaan te maken kreeg met heel wat sluikstorten, zeker tijdens het weekend werden er soms een volledige huisraad naast de containers achtergelaten, besloot het gemeentebestuur om de kunstgrasmat met nepbloemen een kans te geven als één van de eerste gemeentes in Vlaanderen. “We hoopten dat het aantal sluikstorten zou dalen. De metingen tonen nu aan dat dit tot op heden lukt”, weet schepen van Milieu Peter Verbiest (N-VA).

Voor het plaatsen van de coats werd gemiddeld 1,02 kubieke meter grof vuil per dag en 0,43 kubieke meter papier en karton per dag gedumpt. Na de plaatsing daalt dit cijfer tot gemiddeld 0,32 kubieke meter grof vuil per dag en 0,14 kubieke meter papier en karton per dag.

“Volgens de metingen van de laatste maanden blijkt dat er uiteindelijk per dag een daling is met 69 procent van het grof vuil en 67 procent papier en karton wat een totale daling van het sluikstort met meer dan 60 procent oplevert. De mensen associëren de bloemen duidelijk met een nette omgeving. We zijn tevreden met het resultaat maar we blijven de netheid van de afvalstraten nauw opvolgen”, zegt Verbiest.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio