Bondscoach Johan Walem na uitschakeling op EK: “We missen net dat laatste procentje”

Bondscoach Johan Walem na uitschakeling op EK: “We missen net dat laatste procentje”

Foto: Photo News

Johan Walem klopte woensdag na de beslissende 2-1 nederlaag tegen Spanje nog eens op dezelfde nagel. “We missen net dat laatste procentje op dit EK. We verliezen opnieuw op details, maar hebben het de Spanjaarden heel moeilijk gemaakt”, liet de bondscoach optekenen. De Belgische beloften zijn na twee nederlagen op rij uitgeschakeld op het EK. Zaterdag wacht nog een wedstrijd voor de eer tegen Italië.

ANALYSE. Koen Van Uytvange: “Dit is het België van de toekomst”

“De groep heeft het heel zwaar op dit moment”, begon Walem. “We verliezen vanavond opnieuw op details, net als tegen Polen. We hebben hierop gewerkt, maar de foutenmarge moet nog kleiner. Een eindronde van een EK is een niveau hoger dan de kwalificaties. Dan moet alles nog een tikkeltje beter.”

“Spanje had vandaag meer te verliezen dan ons”, vervolgde de bondscoach. “We hebben geprobeerd in de organisatie te blijven en dan onze aanvallende kwaliteiten te benutten. Het doel was oplossingen te vinden voor hun spel en ik denk dat we daarin geslaagd zijn. We hebben de Spanjaarden ‘serieus geambeteerd’, maar misten dat laatste procentje kwaliteit. De jongens moeten blijven leren. Bij Italië en Spanje zie je meer spelers die al echt op topniveau zitten. Onze jongens moeten dat laatste stapje nog zetten.”

“Jackers had het moeilijk met mijn beslissing om hem eruit te zetten”

Walem nam voor de wedstrijd de beslissing doelman Nordin Jackers te vervangen door Ortwin De Wolf. “Het was moeilijk om Nordin uit de ploeg te zetten”, erkende Walem. “We hebben de beslissing met de hele staf genomen. Nordin had het daar moeilijk mee, maar dat vind ik goed. Hij wil altijd laten zien dat hij de beste is. Over de prestatie van Ortwin ben ik heel tevreden. Hij heeft een heel goede wedstrijd gespeeld.”

“De komende dagen ga ik de spelers meer tijd met de familie gunnen”, besloot de bondscoach. “We willen tegen Italië nog laten zien dat we thuishoren op dit EK. Ik ga morgen en overmorgen op training bekijken wie er kan spelen. Dat hangt af van vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal. Maar ik ben niet bang om te wisselen. Ik weet dat iedereen in mijn groep alles zal geven. Het zal deze keer voor een vol stadion zijn. Ongetwijfeld een mooie ervaring.”

Spaanse bondscoach houdt het kort

Zijn Spaanse collega Luis de la Fuente hield het tijdens een uiterst korte persconferentie op volgende woorden. “De spelers hebben vandaag alles gegeven. Het was heel heet. En het veld was bovendien droog, waardoor een snelle balcirculatie niet mogelijk was. Maar we moesten winnen om de hoop op de halve finales levend te houden en hebben dat gedaan. We focussen nu op ons duel zaterdag tegen Polen.

Ortwin De Wolf wist al twee dagen dat hij zou spelen: “Zo kon ik mij perfect voorbereiden”

Johan Walem wisselde woensdag voor het duel tegen Spanje zijn doelman. Nordin Jackers, die zondag in de fout ging bij de eerste Poolse tegengoal, moest plaatsruimen voor Ortwin De Wolf. De keeper van Lokeren was achteraf teleurgesteld met de uitschakeling, maar toch ook tevreden met zijn eigen prestatie. “Dit was een hoogtepunt voor mij”, reageerde hij na afloop van de 2-1 nederlaag, waardoor de uitschakeling meteen ook een feit was.

Bondscoach Johan Walem na uitschakeling op EK: “We missen net dat laatste procentje”
Foto: Photo News

“Ik wist al twee dagen dat ik ging starten”, opende De Wolf. “Op die manier kon ik mij optimaal voorbereiden op deze match. Ik kan mij heel goed inbeelden hoe Nordin zich op dit moment voelt. Ik zou het zelf ook niet kunnen accepteren om die status van eerste doelman na één wedstrijd te moeten afgeven. Af en toe is het voetbal hard. Voor Nordin was vandaag een dieptepunt, voor mij een hoogtepunt.”

LEES OOK. Onze punten voor de Jonge Duivels tegen Spanje: hoogste score voor de keeper

De Wolf speelde een uitstekende wedstrijd en voorkwam in het begin van de tweede helft een tweede Spaanse goal. In het slot viel die tweede treffer dan alsnog. “Enorm zuur”, legde De Wolf uit. “In het begin van de tweede helft stond er even geen goed blok, maar verder waren we de hele wedstrijd goed georganiseerd. Je mag de Spanjaarden geen ruimte geven. Ze zijn dodelijk op de korte combinatie. We konden enkel kans maken als we goed stonden en dat deden we. Ze hebben ons nooit weggespeeld. Het is dubbel jammer omdat we er zo dichtbij waren. Op het einde van de wedstrijd ging het op en neer. Je voelde de de goal aan één van beide zijden ging vallen. Spijtig genoeg voor ons aan de foute kant.”

Bondscoach Johan Walem na uitschakeling op EK: “We missen net dat laatste procentje”
Foto: Photo News

Voor de doelman was de wedstrijd tegen Spanje een ideale gelegenheid om zich in de kijker te spelen. Bij degradant Lokeren verloor hij in de tweede seizoenshelft immers zijn basisplaats. “Ik heb echt nog geen enkel idee waar ik volgend seizoen zal spelen”, eindigde hij. “Ik heb nog niet gesproken met Lokeren. Ik weet ook niet wat hun plannen met mij zijn. Er is interesse van verschillende clubs, maar er is ook een verschil tussen een beetje interesse tonen en echt concrete belangstelling. We zullen wel zien wat er gebeurt.”

Siebe Schrijvers: “De hele kleedkamer was aangeslagen”

Het verdict voor de jonge Duivels was hard. Ze kwamen scherper voor de dag dan tegen Polen, maar kregen in de 88ste minuut het deksel op de neus. “Dit doet heel veel pijn”, zei kapitein Siebe Schrijvers. “Dit betekent zoveel voor ons. De hele kleedkamer was aangeslagen, heeft hartpijn. Heel de tweede helft waren we gevaarlijk op de tegenaanval. Daar doen we te weinig mee”, aldus de Club Brugge-speler. Zaterdag speelt België een duel voor de eer. “Tegen Italië willen we er nog het beste van maken. Het blijft een EK U21 waar heel de wereld naar kijkt. Het wordt sowieso de mooiste match. Het stadion zal uitverkocht zijn, hoorde ik. We gaan nog een keer alles geven”, zei de spits uit Peer.

Bondscoach Johan Walem na uitschakeling op EK: “We missen net dat laatste procentje”
Foto: Photo News

Nordin Jackers werd voor het duel gepasseerd. “Zonde voor Nordin, natuurlijk. Het is een keuze van de coach en de keeperstrainer. De Wolf heeft het goed gedaan. Ik heb beiden voor de match even apart genomen. Je moet je als aanvoerder in het midden houden, allebei vertrouwen geven, maar ik vond het mijn plicht om dat even te doen”, gaf hij nog mee. (bfa)

Dion Cools: “Spanje is verdiende winnaar, maar er zat veel meer in”

“Er zat hier veel meer in. Op het einde van de match kregen we nog een paar kansen. Toch is Spanje de verdiende winnaar, zo eerlijk moet je zijn. Ze hadden net wat meer geluk dan wij. Misschien moeten we het ook wat meer durven te proberen vanop afstand.. We hebben zeker geen slechte wedstrijd gespeeld, maar hadden misschien wel zware benen. Het was nog warmer dan tegen Polen. De frisheid ontbrak op het einde om het uit te spelen. Tegen Italië, misschien wel de mooiste match tegen het thuisland, is het voor de eer.” (kvu)

Sebastiaan Bornauw: “Dit doet gigantisch veel pijn”

“Spanje was de betere ploeg, had het meeste balbezit, maar ook wij hadden onze kansen. We waren gevaarlijk op de counter. Ik denk dat ik het schot van Fornals zelfs nog net raak. Jammer genoeg verdwijnt die bal in doel. We hebben tegen een sterk Spanje een goede partij gespeeld. Er zat meer in vandaag. We moeten tegen Italië tonen wat we waard zijn. Dit doet gigantisch veel pijn.” (kvu)

Wout Faes: “Volkomen belachelijke gele kaart”

Bondscoach Johan Walem na uitschakeling op EK: “We missen net dat laatste procentje”
Foto: Photo News

“Dit is zeer zuur. We deden het goed tegen een heel sterk Spanje en dan doet het pijn om te verliezen in de laatste minuten. We hebben een vuist gemaakt en goed de oplossing gezocht. We konden winnen en kregen nog kansen op de counter, maar op dit niveau moet je efficiënt zijn. Hieruit moeten we lessen trekken. Mijn gele kaart? Ik mis de match tegen Italië. Ik vond die gele kaart volkomen belachelijk en ben daar echt wel kwaad over.” (kvu)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

EK-kwalificatie Groep I

Vorige speeldag Volgende speeldag

Speeldag 8 -

GS W V G DS P
1 België 8 8 0 0 30/1 24
2 Rusland 8 7 1 0 27/4 21
3 Cyprus 8 3 4 1 13/12 10
4 Schotland 8 3 5 0 11/17 9
5 Kazachstan 8 2 5 1 9/13 7
6 San Marino 8 0 8 0 0/43 0